“YOUTH LEADERSHIP PROGRAM”

Šest učenika srednjih škola iz Bijeljine, od toga četiri učenika Gimnazije, u pratnji profesora Igora Njeguša učestvovali su u programu mladih lidera i u periodu od 11. aprila do 7. maja 2012. god. boravili u Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom posjete učenici su imali priliku da steknu znanja o američkoj kulturi, istoriji, obrazovnom i političkom sistemu, ali i o važnostima rada u zajednici i vrijednostima multikulturalizma.

Cilj posjete bio je sticanje novih znanja i iskustava, te njihova primjena u praksi, sa posebnim akcentom na preduzimanju aktivnosti od značaja kako na lokalnom tako i na širem društvenom nivou.

U mjesecu julu učenici su organizovali humanitarnu akciju prikupljanja osnovnih životnih namirnica za pomoć porodici Simić iz Velike Obarske (porodica sa sedmoro djece) koja živi u teškim ekonomsko-socijalnim uslovima.

Drugi realizovani projekat je organizovanje debate na temu “Da li studirati u BiH ili inostranstvu?”, tom prilikom Gimnazija je ugostila predstavnike učenika svih srednjih škola sa područja Opštine Bijeljina. Učenici su debatovali na engleskom jeziku, a debati su prisustvovali i predstavnici Fondacije FUITS Alison Kilkenny i Era Schrepfer i službenica u Američkoj ambasadi u Sarajevu Lejla Pašović Mustafić.

U toku je realizacija projekta saradnje sa Srednjoškolskim centrom “Fra Martin Nedić” iz  Orašja. Cilj projekta je povezivanje različitih etničkih zajednica, sticanja znanja o kulturi, političkom i obrazovnom sistemu drugih naroda. Projektom je predviđeno da dvanaest učenika iz Orašja boravi tri dana u Bijeljini, da budu smješteni u bijeljinskim porodicama i da zajedno sa našim učenicima prate nastavu u školi, a nakon toga će učenici koji su učestvovali u programu uzvratiti prijateljsku posjetu Orašju.