Aktuelnosti – Udžbenici za socijalno ugrožene učenike

Srijeda, 29 August 2012 |

Dubičke osnovce iz socijalno ugroženih i višečlanih porodica juče su obradovali predstavnici Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS i opštine Kozarska Dubica, koji su im uručili 63 kompleta školskih udžbenika.

Iako se cijene udžbenika koje izdaje Zavod nisu mijenjale u poslednjih pet godina, nabavka knjiga za školu je veliki izdatak za roditelje. Knjige pojednično koštaju od 5 do 7 i po maraka po udžbeniku, pa tako komplet knjiga za šesti razred košta 116 maraka.

Djeca koja su dobila knjige, 28 mališana iz socijalno ugroženih i 35 iz višečlanih familija, sa radošću su listali udžbenike u želji da saznaju šta ih to očekuje u narednoj školskoj godini, a srećni su bili i roditelji, koji su riješili jednu veliku stavku u opremanju đaku.

Zavod za udžbenike na ovaj način obilježava 20 godina postojanja i rada, prije nekoliko dana 20 kompleta udžbenika podijeljeno je u Istočnom Sarajevu, a knjige i školski pribor dobiće i jedna osmočlana porodica u Gacku, naglasio je vršilac dužnosti direktora Zavoda Slaviša Kovačević.

Nabavka udžbenika za djecu je veliki udar na kućni budžet, i opština će u narednom periodu naći još načina da pomogne školarcima iz višečlanih porodica, istakao je načelnik opštine Nino Jauz.