Ujedinjeni u različitostima

Tuzla je bila mjesto susreta mladih ljudi koji su svoje vrijeme kvalitetno utrošili na promovisanje različitosti kao čvrste karike koje ih spajaju na više načina.

U mjesecu junu u amfiteatru Gimnazije “Ismet Mujezinović” održana je svečana manifestacija uz program domaćina, Behram – begove medrese i Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo” a u znak početka implementacije projekta “Ujedinjeni u različitostima”.

Održano je interaktivno druženje mladih iz Gračanice, Bijeljine i Tuzle, na temu BiH – kuća različitosti. Učesnici seminara su bili u prilici naučiti nešto više o stereotipima, predrasudama, multietičnosti i jednakosti.
Nakon druženja, upriličena je i posjeta vjerskim objektima, pa su tako učesnici posjetili : pravoslavnu i katoličku crkvu te džamiju.

Drugog dana, gosti seminara su bili članovi Mreže mladih Civitasa, koja je ujedno partner Vijeću učenika GIM na ovom projektu. U sklopu drugog dana, urađena je radionica po formi Civitasa BiH a na temu interkulturalizma.

Pored radionica, upriličena je i posjeta najatraktivnijim dijelovima našeg grada uz prezentaciju multietičnosti grada na zrnu soli.

Ovaj projekt finansiran je od strane Fondacije SHL i Fonda za omladinske projekte a partner na projektu organizacija bila je Mreža mladih Civitasa Tuzla.
Škole partneri na ovom projektu su Mješovita srednja škola Gračanica i Tehnička škola “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine.

Posjeta PRAVOSLAVNOJ CRKI : http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/tznews11/uje1111.JPG
DODJELA CERTIFIKATA : http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/tznews11/uje333.JPG
RADIONICA : http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/tznews11/uje22.JPG
Posjeta DŽAMIJI : http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/tznews11/uje444.JPG

Ovom prilikom ponosni smo što smo kroz projekt Ujedinjeni u različitostima istakli pravo svakog čovjeka na religijsko opredijeljenje, na identitet, na slobodu mišljenja..