REC projekat-“Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu”

Naša škola je dio projekta “Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu” koji se sprovodi od 2009-2013 godine.

 

Ovo je izvod iz poziva školama koje su uključene u projekat:

“Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), uz podršku Ministarstva spoljnih  poslove Finske, objavljuje drugi program podrške partner školama i opštinama uključenim u projekat „Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu“.

Ovaj program podrške ima za cilj promovisanje akcija iz domena održivog razvoja koje će se sprovoditi u partnerskim školama i opštinama, podsticanje uvodjenja metoda obrazovanja za održivi razvoj kao i podsticanje lokalnih dobrih praksi na polju održivog razvoja naročito u prekograničnom kontekstu. Jedan od najvažnijih ciljeva  programa j Obrazovanje za održivi razvoj na Zapadnom Balkanu je podrška školama i lokalnim zajednicama da zajednički rade na održivom razvoju. Program finansira Ministarstvo spoljnih poslova Finske i ukupne je vrednosti 4,307 miliona EUR. Implementacija programa počela je aprila 2009 godine.

Sveukupni cilj programa je uvođenje koncepta održivog razvoja u osnovno obrazovanje na Zapadnom Balkanu i efikasno pozicioniranje škola u njihovim zajednicama, da bi se do maksimuma doveli lokalni potencijali za postizanje održivog razvoja. Svrha programa je poboljšanje prakse za održivi razvoj u školama i zajednicama u oblasti sliva reke Drine  (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i šira zona Zapadnog Balkana) Predloženo geografsko područje koje je predmet ovog projekta je sliv reke Drine koji je linijski ograničen rekom Drinom i koga dele zemlje partneri u projektu Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija. Ovo geografsko područje usredsređeno je na prirodne resurse i niz problema zaštite životne sredine koji su zajednički za izvestan broj potencijalnih opština i škola koji se u njima nalaze.

U projektu učestvuje 25 škola i opština u slivu reke Drine (10 u Bosni i Hercegovini: 5 u Federaciji BiH i 5 u Republici Srpskoj, 10 u Srbiji i 5 u Crnoj Gori). Ostale škole u zemljama partnerima i Zapadnom Balkanu će imati koristi putem širenja informacija i uključivanjem u regionalne aktivnosti.”