Pravo na život, slobodu, i sigurnost… bez ikakvih razlika – obilježen Dan ljudskih prava

U prostorijama Gimnazije „Ismet Mujezinović“,  (09.12) prigodnom manifestacijom, završen je projekat pod nazivom „Pravo na život, slobodu, i sigurnost… bez ikakvih razlika“, kojim je u ovoj školi obilježen Dan ljudskih prava.

U sklopu ovog projekta, učenici prvih razreda Gimnazije „Ismet Mujezinović“ u protekloj sedmici su na časovima odjeljenske zajednice imali priliku prisustvovati radionicama na kojima je cilj bio podstaći učenike na informisanje o vlastitim pravima i poštivanje tuđih prava.

Učenici naše škole su zajedno sa predmetnim profesorima za jučerašnju, završnu manifestaciju pripremali bogat kulturno-edukativni program, kojem su, osim učenika naše škole, profesora i školskog osoblja, prisustvovali i gosti iz OŠ Tušanj.

Ovom prilikom je naglašen značaj poštivanja ljudskih prava. Sve prisutne se podsjetilo na mnoga prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH.
Osim toga, prisutnima je predstavljen razvoj ljudskih prava kroz historiju, nakon čega se prigodnom prezentacijom osvrnulo na njihovo poštivanje danas u svijetu.

Značajno je istaknuti da se u vremenu kada 40% stanovnika naše planete nema šta jesti, istovremeno proizvodi 50% više hrane nego što je potrebno za konzumaciju, te da svaki dan 16.000 djece umire od gladi (svakih 5 sekundi jedno). Godine 2008., skoro 9 miliona djece umrlo je prije petog rođendana. Jedna trećina njih umrla je od gladi.

FOTO : http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/tznews11/crno22.JPG
FOTO : http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/tznews11/crno.JPG