OKRUGLI STO – PREVENCIJA NASILJU U ZAJEDNICI (CENTAR ZA PRAVA DIJETETA)

28.11.2012.Godine u 11:00h, Centar za prava dijeteta je organizovao okrugli sto na temu ,“Prevencija nasilju u zajednici.“ Okruglom stolu prisustvovala su dijeca iz vijeća učenika,Prve osnovne škole,Druge osnovne  škole i Srednje mješovite škole i predstavnici Vijeća mladih.

U uvodnom obraćanju i predstavljanju obratile suse Alma Alagić , Asja Alagić i Dijana Špago i učenici dugogodišnji članovi centra, koji su prezentirali rezultate ankete,diskutovali sa dijecom gostima o anketi i uz podršku Dijane vodili radionicu.

U toku radionice učenici su raspoređeni u četiri grupe dobili su na papiru problem koji je isti,samo što se posmatra iz četiri različita ugla.Dijeca su bila jako aktivna,pored obrazloženja problema,određivanja vrste nasilja,svaka grupa je i odglumila problem.

Radionica je na zadovoljstvo svih uspješno realizovana,dijeca su imala i zadatak da odrede i preventivne mjere kako bi se najuspješnije nasilje uklonilo.

Tokom iščitavanja prijedloga preventivnih mjera vidjelo se da su dijeca jasno shvatila problem nasilja i dali  su veoma ozbiljne i precizne preventivne mjere u otklanjanju nasilja.

Na osnovu tih prijedloga preventivnih mjera, stručni tim će uraditi konačne zaključke koje će dostaviti na adrese škola učesnika, kako bi se zajednički mogli uključiti u sprečavanje nasilja.

Nakon završetka okruglog stola svi smo otišli na ručak u Restoran „Han.“