Festival interkulturalizma

   

 „FESTIVAL  INTERKULTURALIZMA“ – 16.05.2012.

 

U cilju razvijanja i jačanja interkulturalizma u školi i lokalnoj zajednici povećanjem otvorenosti i fleksibilnosti te podizanjem svijesti o većem razumijevanju,prihvatanju i uvažavanju različitosti u školi je uz podršku OSCE-a kancelarije Banja Luka održana manifestacija pod nazivom „Festival interkulturalizma“. Tom prilikom pedagog i psiholog škole realizovane su radioničke aktivnosti za učenike osnovnih škola opštine Gradiška, te je putem kulturne manifestacije lokalnoj zajednici  kroz riječ,sliku i zvuk predstavljena kultura i tradicija naroda Bosne i Hercegovine.

U radioničkim aktivnostima pored učenika naše škole učestvovali su učenici osnovnih škola: „Petar Kočić“ Nova Topola, „Sveti Sava“ Dubrave, „Danilo Borković“ Gradiška, „Mladen Stojanović“ Gornji Podgradci, „Vuk Stefanović Karadžić“ Turjak.

Osvrt na radionice

Realizacijom programskog sadržaja  radionice „Euro –voz“  učenici su spoznali razliku između sterotipa i predrasuda. Takođe su uvidjeli kako sterotipi utiču na proces donošenja odluka.

Kroz programski sadržaj radionice „Šta je identitet?“ učenici su spoznali elemente identiteta svakog pojedinca (lični,naslijeđeni,vizuelni,primjećeni,izborni).Takođe su uvidjeli razliku između naslijeđenih karakteristika i slobodnih izbora kao dijelova identiteta.

Programskim sadržajima radionica „Multikulturalna osoba“ i „Mape različitosti“ učenici su spoznali da svaki pojedinac pripada brojnim grupama na osnovu ličnog, naslijeđenog ili izabranog identiteta. Kreiranjem mapa različitosti predstavljajući svoje okruženje i unoseći osnovne karakteristike svojih zajednica saznali su da se svaka zajednica odlikuje nekom specifičnošću te da oni žive u zajednicama koje su bogate razlikama, kako vjerskim i nacionalnim obilježjima tako i kulturno-istorijskim znamenitostima.

Kulturna manifestacija

Kroz riječ, sliku i zvuk predstavljeni su narodi Bosne i Hercegovine.Program kulturne manifestacije realizovan je u saradnji sa Kulturno umjetničkim društvima „Ale Obić“ i „Kolovit“. Pored narodnih igara i pjesama konstitutivnih naroda BiH predstavljena je kultura nekih nacionalnih manjina BiH: Slovenaca, Crnogoraca, Albanaca, Turaka, Makedonaca, Italijana i Nijemaca.