DAN UČITELJA 5.OKTOBAR

DAN UČITELJA  5.OKTOBAR

Međunarodni dan učitelja utemeljen je 5. oktobra 1966. god.u Parizu, te na prijedlog Generalne konferencije UNESCO-a, službeno  se obilježava. Svjetski dan učitelja je prilika da se pokaže kako je poziv  učitelja prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva, a ujedno je to i prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu učitelja i na njihovu važnost u društvu. Biti učitelj, nastavnik, profesor, divan je, ali i odgovoran poziv. Biti učitelj nije samo profesija, to je i životni odabir.

Sve što djeca ponesu sa sobom u svijet temelji se na onome što im učitelji poklone: znanje, poštovanje, lijepo ponašanje i ispravan životni put. Ovaj dan je prilika da zahvalimo našim učiteljima i nastavnicima. Zahvaljujući Vama i Vašoj nesebičnosti , naučili smo biti ljudi, naučili smo prave životne vrijednosti, naučili smo biti prijatelji. Imamo jasan putokaz u budućnosti svijesni da je život bez znanja i obrazovanja nemoguć.
Dragi naši učitelji i nastavnici,
Neka ovaj dan, bude dan zahvalsnosti Vama i Vašem časnom pozivu.Čestitamo Vam praznik sa željom da i dalje svojim radom otvarate najvedrije vidike.
Jedna stara poslovica kaže: “Da su svi cvjetovi budućnosti, sjeme sadašnjosti”. Hvala što ste u našoj “bašti” posijali sjeme truda, rada i uspjeha. Ovu su poruku, članovi Vijeće učenika, uputili svojim nastavnicima preko školskog razglasa.