DAN PRAVA DJETETA

DAN  PRAVA  DJETETA – 20 .NOVEMBAR

Očima djeteta 

Poželi si oči i srce djeteta koje veselo vrišteći trči zabranjenim travnjakom,klikće zbog jedne sićušne ribice što klizi kroz vodu; raspituje se o zvijezdama, i tko ih je zapalio, i koje te nikad ne voli zbog tvoga debelog novčanika, nego zato što se znaš igrati i smijati,jer znaš pripovijedati fantastične priče i pjevati vesele pjesme. (Phil Bosmans)

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20.novembra s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine “Konvenciju o pravima djeteta”. Obiilježavanjem ovog dana želi  se senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouptrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Također se žele potaknuti organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava jer su ta prava temelj izgradnje naprednog društva. Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade sarađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića. Nažalost, postoje djeca kojoj su uskraćena osnovna životna prava jer se na primjer iskorištavaju kao radna snaga, sudjeluju u ratnim sukobima s oružjem, prisiljavaju na prostituciju i sl.

Učenici naše škole, Dan prava djeteta obilježili su nizom aktivnosti:

–          Članovi sekcije CIVITAS , historijske sekcije, kreativne sekcije i likovne sekcije  uredili su izložbene prostore u školi

–          Predstavnike Učeničkog parlamenta primio je načelnik Općine, g-din Bubalo Emir, gdje su zajedno razgovarali o potrebama i problemima mladih.

–          Vijeće učenika učestvovalo je na kviz takmičenju iz oblasti  poznavanje dječijih prava koje je organizovalo “Centar za prava djeteta Konjic “ i osvojili  1. mjesto.

–          Horska sekcija i recitatorska sekcija pripremili su prikladam program koji je emitovan putem školskog razglasa