Anketa međuljudski odnosi u školi

Anketa međuljudski odnosi u školi

 

U Gimnaziji “Ismet Mujezinović” sprovedena je anketa o međuljudskim odnosima u školi. Rezultati te ankete su pokazali da su međuljudski odnosi prilično dobri u našoj školi.

Anketa je pokazala da bi čak 95% učenika pomoglo drugu u nevolji, da bi 85% učenika pomoglo nepoznatoj osobi ako se nađe u nevolji. Putem ankete smo mogli saznati i da naši učenici smatraju da se o međuljudskim odnosima malo govori u medijima.

Kako je želja i Vijeća učenika, ali i Vijeća profesora i Vijeća roditelja da učenici naše škole konstantno napreduju, u suradnji sa UG “Omladinski kreativni centar” odlučili smo raditi radionice koje se zasnivaju na osjećaju empatije. Radionice pod nazivom “Pomozi drugom – pomozi sebi” su vršene u sklopu časova odjeljenske zajednice.

Ove radionice su zamišljene kao interaktivne, te su za cilj imale povezivanje učenika ove škole i njihovo zbližavanje. Također, ovim radionicama se kod učenika želio postići osjećaj empatije prema ljudima koji ih okružuju.

Slične radonice su organizovane također i za predstavnike Vijeća roditelja jer ne smijemo zaboraviti da je porodica osnovna ćelija društva, te da se i u njoj, između ostalog,  formira  ličnost djeteta.

U sklopu ovog projekta, radili smo i radijske emisije “Tinejdžeri 21. vijeka” na Radiju Sedam Tuzla, čije su teme se odnosile na međuljudske odnose.