Transparentnost informacija

Informacije u našoj školi prenose se prema utvrđenim načinima komunikacije koja je dijelom utvrđena Zakonom o odgoju i obrazovanju ali i Pravilima o kućnom redu „Druge osnovne škole“. Sve informacije su dostupne, pristupačne i jasne onima kome su adresirane. za školu je specifično što se komunikacija se odvija na više relacija učenik – učenik, nastavnik/razrednik – učenik, roditelj – nastavnik/razrednik, učenik – pedagog, roditelj – pedagog, učenik – direktor, roditelj – direktor, učenik – skretar ili roditelj – sekretar. Bez obzira ko je inicijator komunikacije, razmjena informacija je nepohodna, ali i davanje povratnih informacija. Počevši od uvažavanja javnosti ocjenjivanja, kao i kontinuiteta ocjenjivanja učenika do davanja svih drugih bitinih informacija učeniku i njegovom roditelju. Zbog toga se u našoj školi osim redovnih roditeljskih sastanaka i informativnih razgovora s razrednicima, odvijaju prema rasporedu informativni razgovori i s nastavnicima. Raspored je istaknut na vratima škole i potvrđujemo ga datom fotografijom.

Transparentnost informacija1

Osim toga, poštuje se sloboda udruživanja učenika u učeničku organizaciju – Vijeće učenika, preko kojeg svako odjeljenje bira svog predstavnika, koji  aktivno učestvuje u radu Vijeća i zatim je dužan prenijeti informacije u svoje odjeljenje ali i iz odjeljenja u ovo Vijeće. Osim učenika i roditelji imaju pravo na slobodu udruživanja u organizaciju Vijeća roditelja. Vijeće roditelja čine predstavnici svakog odjeljenja i koji iznose  i prenositi informacije (stavove, mišljenja) odjeljenja koje predstavljanju ali i daju povratne informacije (inicijative, odluke isl.)  u svoja odjeljenja sa sjednica Vijeća roditelja. Na taj način protok informacija je zagarantovan. Nastavnici takođe imaju slobodu iznošenja svojih prijedloga i ideja kako na stručnim aktivima tako i putem Stručnih organa škole: Odjeljenskih i Nastavničkih vijeća. Određene informacije koje su adresirane učenicima i njihovim roditeljima oni prenose u zadatom roku i na način kao je ot utvrđeno Pravilima škole. Sa svih sjednica Vijeća učenika, Vijeća roditelja i Odjeljenjskih i Nastavničkih vijeća postoje zapisnici koji potvrđuju donesene odluke ali i načine njihovog prenosa onima na koje se to odnosi, te i Organu upravljanja školom – Školskom odboru.

Slijedi nekoliko slika sa navedenih sjednica.

Transparentnost informacija2 Transparentnost informacija3

Pozivi za Vijeće roditelje se šalju po učenicima čiji su roditelji predstavnici, a poziv za Vijeće učenika preko školskog razglasa.

Putem školskog razglasa učenici se obavještavaju o značajnim historijskim događajima ali i  obilježavanju drugih važnih datuma iz različitih područja čovjekove djelatnosti. Takođe razlgas nam služi za različita obavještenja učenicima, evo nekih primjera tih obavještenja.


OBAVIJEST

              Dana 27.03.2015.godine održano je općinsko takmičenje iz geografije.Ekipu učenika IX razreda činili su:Irma Hasković, Ajna Palo  i Haris Brulić. Ekipno škola je zauzela III mjesto. Plasman na kantonalnom takmičenju ostvarili su: Irma Hasković i Haris Brulić, koji će se  održati 1. aprila 2015. godine. Ekipu je pripremao nastavnikFahrudin Bičo.

            28.03.2015. godine održano je općinsko takmičenje iz Informatike. Našu školu je predstavljala ekipa učenika IX razreda: Elma Leka, Iris Granilo i Abdussamed Spahović. Ekipa je osvojila II mjesto. Dalji plasman će nam biti naknadno poznat. Ekipu je  pripremao nastavnik Nedžad Botulja.

28.03.2015. godine održano je općinsko takmičenje iz Prve  pomoći. Naša škola je osvojila  VIII  mjesto. Ekipu je pripremala nastavnica Zinaida Ćišo.

Uprava škole upućuje Iskrene čestitke učenicima i njihovim nastavnicima na dosadašnjem plasmanu i želi mnogo sreće i uspjeha na predstojećim takmičenjima.

 

                                                                                         Uprava škole


OBAVIJEST

            Odabir tačaka za priredbu u povodu obilježavanja Dana škole će biti obavljen u fiskulturnoj sali škole u ponedjeljak, 25.5.2015. godine sa početkom u 12,00 sati.

Odabiru  tačaka će prisustvovati članovi Tima  za organizaciju kulturne i javne djelatnosti škole.

           Generalne probe za priredbe u povodu Dana škole će biti održane:

u utorak, 26.5.2015. godine sa početkom u 11,30 sati, za učenike koji će nastupati u četvrtak, 28.5.2015. godine;

u srijedu, 27.5.2015. godine sa početkom u  11,30 sati, za učenike koji će nastupati u petak, 29.5.2015. godine.

 

Hrasnica, 21.5.2015.godine

Uprava škole


Važnu ulogu u dostupnosti informacija svima koji se zanimaju za život i rad „Druge osnovne škole“ je naša web stranica – www. drugaosnovna.ba koja se redovno ažurira i na kojoj su istaknute sve bitne informacije o našoj školi i događanja u njoj.

U našoj školi oglašavanja se vrše i preko zidnih oglasa i panoa. O tome vodi računa i novinarska sekcija škole. O posljednjim aktuelnostima svjedoči i nekoliko fotografija, kao što su: doživljaji iz Škole u prirodi, najava ljeta i raspusta, eksterna matura i pozivi na upis u sportske klubove, kursve i sl.

Transparentnost informacija4

Pored ovoga dosta važnih infomracija oglašavaju se i na vratima škole kao što je spisak udžbenka za novu školsku godinu, termini za podjelu knjižica, istrurktivna nastava i sl. Načini Oglašavanje različtih spiskova za eksternu maturu je  bilo aktuelno protekle sedmice i evo nekolilo slika o tom veoma važnom događaju za naše maturante.

Transparentnost informacija6 Transparentnost informacija5

Tim za demokratiju