Monitoring, evaluacija i izvještavanje

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

HNK

GRAD  MOSTAR

JU IV OSNOVNA ŠKOLA

SALKE ŠESTIĆA  23

TEL: 551 463 554 225 554 226

FAX:551 463

e-mail ivosnovnamo@yahoo.com

www.cetvrtamo.com

 

IZVJEŠTAJ

Projekt „Izbor najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini“

Monitoring, evaluacija i izvještavanje

6

INDIKATOR POSTIGNUĆE CILJEVA I ZADATAKA OLJP JE PRAĆENO I EVALUIRANO U SVIM ASPEKTIMA ŠKOLSKOG ŽIVOTA:

25 26 27

Učenici IV 2 sa učiteljicom Edinom pripremili i voćni obrok, i na taj način promovisali zdravu ishranu.

U našoj školi, prvačići zajedno sa učiteljicama obilježili “Međunarodnu sedmicu djeteta”, na zaista djeci zanimljiv i blizak način, izradom i razmjenom slatkih paketića.

28

U okviru GPRŠ planirane su i realizovane aktivnosti kroz programe (#‎Škola u prirodi, #‎Volim BiH, #‎Program zdravih stilova života )
Danas je realizovan čas bosanskog jezika, na lokaciji Radimlja/Stolac. Nastavna jedinica “Zapis o zemlji”, uvodni dio časa nastavnica bosanskog jezika Zejna Prguda – smjernice za rad. Glavni dio časa, zadaci za učenike/ce, realizacija i čitanje pismenih radova učenika i učenica koji su vrijedno pripremali. Naši volonteri Azet i Sabina, ukratko su prezentovali zanimljivosti iz predmeta historija, geografija i likovna kultura, o stećcima i Radimlji ( motivi, ukrasi, natpisi, izgled i značaj stećaka ). Zatim učenici realizuju vježbu precrtavanja motiva sa stećaka kao završna aktivnost današnjeg časa u prirodi. Druženje na nekropoli zaokruženo je slikanjem ( razvijanje patriotizma prema domovini ). Vrijedno pripremljen čas rezultirao je korelacijom predmeta bosanski jezik i književnost, historija, geografija, likovne kultura, islamska vjeronauka, biologija.
U nastavku je slijedila posjeta 7. Sajamskoj manifestaciji“HERCEGOVAČKI PLODOVI MEDITERANA“ u Stocu.
Nakon Stoca, posjeta Počitelju, učenici koji su željeli klanjali Džuma-namaz zajedno sa nastavnikom Ibrom i Džemalom, a zatim obilazak građevina, ručak i povratak u Mostar. Jedno zaista zanimljivo, edukativno druženje i edukacija za učenike VII razreda, nastavnike, volontere, aktivnost koja je zasigurno vrijedna pažnje i put ka misiji škole, a to je „Škola za život“

29

Povodom Svjetskog dana štednje UniCredit Bank je organizirala je kreativno natjecanje o temi “Etno dizajn” s ciljem promocije bogate kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine, uz stavljanje posebnog akcenta na reciklažu.
Reciklaža nam omogućava da uštedimo novac i sačuvamo prirodu. Učenica ‘IV Osnovne škole’ Najda Pinjić zajedno da grupom kreativnih nastavnika osvojila je 1. mjesto i novčani fond u vrijednosti 2,000 KM koji će se iskoristiti za kupovinu nastavne opreme.

3031

Takmičenje je organizirano na nivou cijele BiH, što daje veći značaj osvojenom 1. mjestu. Direktorica Poslovnice 3 u Mostaru, Senka Žuljević posjetila je danas osnovnu školu prvonagrađene učenice Najde Pinjić i uručila joj nagradu, priopćeno je iz ‘IV Os.

http://bljesak.info/rubrika/lifestyle/clanak/ucenica-mostarske-iv-osnovne-skole-najbolja-na-drzavnom-natjecanju/99839


IV Osnovna škola Mostar
  „Povećanje mogućnosti djece za rano učenje u Bosni i Hercegovini.

 1. Novembar 2014

Evaluacija projekta „Povećanje mogućnosti djece za rano učenje u Bosni i Hercegovini ”

32


IV Osnovna škola Mostar
 added 30 new photos to the album: Mala škola ( diplomice )

5.Mart

Polaznici Male škole danas su, zajedno sa roditeljima prisustvovali dodjeli diplomica za uspješno završen program Male škole. Program su dodatno obogatili učenici starijih razreda prigodnim programom, zajedno sa učiteljicama Fatimom, Semirom i Aidom, diplomice je uručila direktorica škole Seada Kuštrić.

33


IV Osnovna škola Mostar
  Rođendan SOS Dječijeg vrtića

20. Mart

Učenici/korisnici Produženog boravka, zajedno sa Belmom Turajlić i Zahidom Bakić posjetili vrtić povodom rođendana SOS Dječijeg vrtića.
Puno zdravlja,sreće i uspjeha u narednom periodu u ime zaposlenika/ca JU IV osnovne škole, korisnicima i zaposlenicima SOS Dječijeg vrtića.

34


IV Osnovna škola Mostar
  Uljepšavanje školskog dvorišta

17. April

Učenici/ce od I do V razreda zajedno sa učiteljicama uređivali su okoliš škole. Na školskom dvorištu pokupili su smeće i suhe grančice. Svi učenici su bili vrijedni jer su htjeli da njihov prostor za igru bude čist. Cvijeće su posadili ispred ulaza škole i tako uljepšali školsko dvorište.

35 3635a

IV Osnovna škola Mostar  KANTONALNO TAKMIČENJE „ NJEMAČKI JEZIK“

U subotu, 18.4.2015.god. održano je takmičenje iz NJEMAČKOG JEZIKA u organizaciji BHDLV (udruženje profesora njemačkog jezika BiH – ogranak HNK/HNŽ), a u saradnji sa Goethe institutom, ӦSD, Ambasada Republike Njemačke, Pedagoški zavod i Zavod za školstvo. Prvi put u HNK/HNŽ je organizovano kantonalno takmičenje u kojem su učestvovali učenici koji rade po bosanskom planu i programu i hrvatskom planu i programu. Goethe institut i Ambasada Republike Njemačke su sponzori za nagrade, za prva tri mjesta. U takmičenju je učestvovalo 23 škole.

37

IV Osnovna škola MostarKulturno – historijski spomenici i objekti.

 1. April

Realizacija časa iz prirode i drustva. Tema kulturno-historijski spomenici i objekti. Nastavi je pridonijela roditeljka ucenice IV 3 razreda i volonterka.

38

IV Osnovna škola Mostar  Festival za djecu.

 1. April

U petak, 24.4.2014. s početkom u 10.00 je održano svečano otvorenje i cjelodnevni program trećeg dječijeg festivala u Mostaru. Festival pod nazivom “Festival za djecu Mostar” se održava u organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru i treći je po redu dječiji festival humanitarnog karaktera posvećen djeci s posebnim potrebama.

39

IV Osnovna škola Mostar  Profesionalna orijentacija i informisanje.

 1. April

Danas je u našoj školi počela prezentacija rada srednjih škola u okviru programa profesionalne orijentacije. Svoj rad prezentovale su Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića i Karađoz-begova medresa, JU srednja Ekonomska i ugostiteljsko turistička škola, JU Mašinsko – saobraćajna škola, JU srednja Tekstilna i poljoprivredna škola, JU srednja elektrotehnička škola, JU srednja građevinska škola.

40


IV Osnovna škola Mostar
  Ježeva kućica.

 1. April

Horizontalna prohododnost u nastavi, učenici II razreda zajedno sa učiteljicama gledali ilustraciju “Ježeva kućica” na času bosanskog jezika.

4142 42a 43


IV Osnovna škola Mostar
  Izlet – prvačići.

 1. Maj

Učenici prvog razreda zajedno sa učiteljicama posjetili farmu “Ranč”, gdje su imali priliku vidjeti domaće životinje, isprobati domaću hranu i zajedno se družiti.

44


IV Osnovna škola Mostar
  Kabinet informatike.

 1. Maj

Kabinet informatike bogatiji za 5 novih računara osvojenih učešćem u projektu “Zašto je moja škola cool”, zahaljujući vrijednim učenicima, nastavnicima i glasovima naših roditelja i prijatelja škole.

45 47 4846

IV Osnovna škola Mostar  Likovna kultura ( čas u prirodi ) —

 1. Maj

Učenici IV 2 zajedno sa učiteljicom u ružičnjaku, čas likovne kulture u prirodi. Učenici sa zadovoljstvom realizovali zadatak i crtali školu.

49 50


IV Osnovna škola Mostar
  Kulturno historijski spomenici u zavičaju.

 1. Maj

U okviru nastavne jedinice: “Kulturno historijski spomenici u zavičaju”, učenici IV1 i IV 2 razreda su obišli grad i upoznali se sa tim spomenicima. U realizaciji časa su učestvovali/e učiteljica Eneza Košarić, Edina Isanović, pripravnici Azet i Maida.

51 52

IV Osnovna škola Mostar  Naučno nastavna ekskurzija.

 1. Maj

Učenici završnog razreda zajedno sa razrednicima/cama posjetili Albaniju.

53


IV Osnovna škola Mostar
  Aktivnosti u Produženom boravku.

 1. Maj

Učenici IV 3 zajedno sa učiteljicom pripremili zabavni program za učenike/korisnike Produženog boravka.

54


IV Osnovna škola Mostar
  Edukativna radionica ( ekologija ).

 1. Maj

Danas su u našoj školi gostovali članovi udruženja “Oaza”, koji su realizovali edukaciju o stanju i važnosti zaštite zelenih površina i kvaliteta zraka na području Grada Mostara. Edukaciji su prisustvovali članovi ekološke sekcije i nastavnik biologije Miralem Graho.

55

IV Osnovna škola Mostar  Škola u prirodi.

 1. Maj

Danas je realizovan čas u prirodi ( odjeljenje III 2, zajedno sa učiteljicom Senadom Tošić ), sa uključivanjem segmenata Waldorfske škole, a to je praktičan rad.
Od 8.30h do 11.30 učenici/ce su imali nastavu u prirodi putem koje su učenici pokazali izvanredno znanje iz prirode gdje su imali priliku i na praktican nacin učestvovati u raznim aktivnostima.
Kopalo se, trijebilo, đubrilo i sadilo da bi se na kraju sve usmeno elaboriralo.
Na kraju su organizovane i male štafetne igre u kojima su učenici pokazali vrsni osjecaj za timski rad. Ovom prilikom se zahvaljujemo našem roditelju i prijatelju škole Jasminu Drljeviću na gostoprimstvu, ugodnom druženju i učenju.

56


IV Osnovna škola Mostar
  Izlet – Sarajevo ( VIII razred ).

 1. Maj

Učenici/ce osmog razreda zajedno sa razrednicima posjetili Sarajevo ( Pionirska dolina, Vrelo Bosne).

57


IV Osnovna škola Mostar
  “Isjeci i zalijepi”.

 1. Maj

Učenici VI2 razreda su na Č.O.Z. govorili o ljudskim pravima kroz radionicu “Isjeci i zalijepi” proširili svoja znanja o moći,odgovornosti i sigurnosti

58 59 60 61

IV Osnovna škola Mostar  Maturalac – generacija 2006 – 2015.

 1. Maj

62 63

IV Osnovna škola Mostar  Škola u prirodi – IV 3  i 2 drugih.

 1. Maj

28-29. 5. 2015. u kampu “Gorčinovo” u Kosoru, učenici IV 3 su kroz učenje, sport, igru i ples uživali u čarima nastave u prirodi. Škola u prirodi predstavlja vid osnovne pojmovne veze o užem i širem zavičaju, gdje su učenici daleko od gradske buke učili da od prirode uzmu sve sto je dobro i da je ujedno sačuvaju. Uz upotrebu metoda heurističke nastave učenici su samostalno tražili put saznanja, a učiteljica ih je vrijedno pratila u tome. Zahvaljujemo roditeljima na povjerenju u realizaciji nastave u prirodi, a posebno roditeljima koji su bili u pratlji gospođama Nermani Isić i Grit Sarić.

64


IV Osnovna škola Mostar
  Zajedničke aktivnosti prvačića —.

 1. Juni

Učiteljice i učenici/ce prvog razreda, zajedno uspješno realizovali čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja, uz mnoštvo vježbi, igre, zabave i druženja

65 66

IV Osnovna škola Mostar  Snježana i sedam patuljaka — sa Zahida Bakic.

 1. Juni

Učenici VI3 razreda, članovi Alternativnog teatara “Osnovac”, izveli su predstavu „Snježana i sedam patuljaka“ za korisnike produženog boravka povodom kraja školske godine.

67

IV Osnovna škola Mostar  Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša.

 1. Juni

Fond za zaštitu okoliša hercegovačko – neretvanskog kantona sa sjedištem u Mostaru, svake godine obilježava datume bitne za zaštitu okoliša. Fond za zaštitu okoliša HNK je uručilo nekoliko sadnica, kako bi se iste zasadile u prostor školskog dvorišta i na taj simbolično obilježio ovaj značajan datum. Učenici/ce su zajedno sa nastavnikom Miralemom Grahom učestvovali u ovoj aktivnosti i posadili donirane biljke u školskom ružičnjaku. Još jedan način uvođenja mrvica Waldrfske pedagogije kroz praktičan rad.

68

IV Osnovna škola Mostar added 9 new photos to the album: Horizontalna prohodnost u nastavi.

 1. Juni

Učenici/ce petog razreda zajedno sa učiteljicama, realizovali zajedničke sportske aktivnosti između odjeljenja. Još jedan način učenja i razvoja socijalizacije kroz igru.

69

IV Osnovna škola Mostar  Obuka razvojnog tima IV osnovne škole.

 1. Juni

Danas je u našoj školi realizovana obuka razvojnog tima nastavnika IV osnovne škole u Mostaru za primjenu Programa za integraciju poduzetničke ključne kompetencije u školsko učenje. Moderatorice su bile Mirjana Beara i Ljubica Špirić iz organizacije ELES.BA, a podrška i praćenje Enisa Gološ i Ahmed Husić iz Pedagoškog zavoda Mostar.
U toku edukacije realizovane su ključne kompetencije – put ka društvu zasnovanom na znanju, koncept učenja u centru, kao i primjene Programa i postizanje poduzetničkih ishoda u praksi.

70 71 72

IV Osnovna škola Mostar  Svečana dodjela diploma.

 1. Juni

Danas je u našoj školi realizovana dodjela diploma učenicima/cama završnog razreda osnovne škole. Na samom početku svečanosti, učenicima se obratio nastavnik Ibro Eminović, a u nastavku programa naš učenik Adrian je odsvirao muzičku numeru, a učenici/ce VIII razreda su odglumili jednu kratku priču s porukom. Zatim je uslijedila svečana dodjela svjedodžbi učenicima/cama IX razreda.

“Obrazovanjem sebi uljepšavamo svoje ja. Bez srama učimo i pitajmo! Ispitivanje i istraživanje korijeni su znanja, a mišljenje i razmišljanje put su do njega” Konfucije

73 74 75

IV Osnovna škola Mostar  Izlet Bjelašnica

 Juni

12.6.2015. godine kolektiv naše škole posjetio je Bjelašnicu. Bjelašnica je planina u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva. Kao i susjedna Jahorinai Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu. Na najvišem dijelu (2067 m nadmorske visine) podignuta je značajna meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Krenuli smo iz Mostara u jutarnjim satim prema Bjelašnici. Zaposlenici naše škole su iskoristili priliku za odmor i druženje na čistom zraku i netaknutoj prirodi. Nakon šetnje usljedio je ručak i ugodan razgovor, kao i nezaobilazno fotografisanje.

76


IV Osnovna škola Mostar
  Svečana dodjela diploma uspješnim nastavnicima/cama.

 1. Juni

Na sjednici Nastavničkog vijeća, direktorica škole gđa. Seada Kuštrić, uručila je diplome i prikladne poklone uspješnim nastavnicima/cama za postignute rezultate na takmičenjima i promociji JU IV osnovne škole.

77


IV Osnovna škola Mostar
  “Stazama samostalnog Mostarskog bataljona 1992-2015”.

 1. Juni

78

IV Osnovna škola Mostar je dodao/la novu fotografiju.

 1. Juni

79


IV Osnovna škola Mostar
  Veseli zubići .

 1. Juni

DM drogerie je učenicima I i II razreda danas donirala pribor za pravilno održavanje higijene usne šupljine, u okviru edukativnog projekta “Veseli zubići” koji je na šaljiv i djeci blizak način priča o pravilnoj higijeni zuba. U našoj školi je realizovana podjela učeničkih knjižica učenicima od I do V i svjedodžbe učenicima od VI do VIII razreda.

80


 

INDIKATOR: Procedure za praćenje  i evaluaciju OLJP su razvijene , raznovrsne i transparentne.

81

Facebook stranica IV osnovne škole  redovno  informiše sve učenike, roditelje ,nastavnike   škole  o svim aktivnostima,koje se provode u školi planirane GPPŠ.


IV Osnovna škola Mostar
  “Isjeci i zalijepi”.

 1. Maj

Učenici VI2 razreda su na Č.O.Z. govorili o ljudskim pravima kroz radionicu “Isjeci i zalijepi” proširili svoja znanja o moći, odgovornosti i sigurnosti

82 83


IV Osnovna škola Mostar
  Aktivnosti u Produženom boravku ..

 1. Maj

Učenici – korisnici/ce Produženog boravka osim učenja i druženja, zajedno proslavljaju i rođendane.

84

IV Osnovna škola Mostar added 11 new photos to the album: Gostovanje djevojčica u II 3.

 1. Juni

U periodu od 1.6. do 12.6.2015. godine, u drugom razredu, gostovat će dvije djevojčice iz Holandije  ( Lili i Maja ), zbog usavršavanja i poboljšanja znanja i govora bosanskog jezika.

85


IV Osnovna škola Mostar
  Ideje naših učenika/ca.

 1. Juni

U cilju unapređenja i uvođenja inovacija u vannastavne aktivnosti, a na prijedlog Vijeća učenika provedena je anketa u svim odjeljenjima “Koje vannastavne aktivnosti želim? Svoje želje učenici su ubacili u sanduče za prijedloge “Sanduče želja”

86 87 88

INDIKATOR : Učenici  učestvuju  u definisanju  i implementaciji  procedura za  praćenje  i  evaluaciju.


IV Osnovna škola Mostar
 j

 1. Juni

Završna aktivnost u petom razredu, zajednička odjeljenska svečanost, učenici drugog razreda zajedno sa učiteljicama se pridružili svečanosti.

899091


IV Osnovna škola Mostar
  Horizontalna prohodnost u nastavi.

 1. Juni

Učenici/ce petog razreda zajedno sa učiteljicama, realizovali zajedničke sportske aktivnosti između odjeljenja. Još jedan način učenja i razvoja socijalizacije kroz igru.

92 93 94 95


IV Osnovna škola Mostar
  Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša.

 1. Juni

Fond za zaštitu okoliša hercegovačko – neretvanskog kantona sa sjedištem u Mostaru, svake godine obilježava datume bitne za zaštitu okoliša. Fond za zaštitu okoliša HNK je uručilo nekoliko sadnica, kako bi se iste zasadile u prostor školskog dvorišta i na taj simbolično obilježio ovaj značajan datum. Učenici/ce su zajedno sa nastavnikom Miralemom Grahom učestvovali u ovoj aktivnosti i posadili donirane biljke u školskom ružičnjaku. Još jedan način uvođenja mrvica Waldorfske pedagogije kroz praktičan rad.

96 97 98


IV Osnovna škola Mostar
  Učenici/ce uređuju učionicu.
 1. Juni

Učenici kroz likovno izražavanje ukrašavaju svoje okruženje/učionicu na kreativan način. Uređena učionica potiče djecu na konstruktivan rad u nastavnom procesu.

99102 101 100

IV Osnovna škola Mostar  Ideje naših učenika/ca.

 1. Juni

U cilju unapređenja i uvođenja inovacija u vannastavne aktivnosti, a na prijedlog Vijeća učenika provedena je anketa u svim odjeljenjima “Koje vannastavne aktivnosti želim? Svoje želje učenici su ubacili u sanduče za prijedloge “Sanduče želja”

103 104 105 106


IV Osnovna škola Mostar
  Snježana i sedam patuljaka

 1. Juni

Učenici VI3 razreda, članovi Alternativnog teatara “Osnovac”, izveli su predstavu „Snježana i sedam patuljaka“ za korisnike produženog boravka povodom kraja školske godine.

107 108 109 110

IV Osnovna škola Mostar  Aktivnosti – Produženi boravak .

 1. Juni

Povodom uspješnog završetka školske godine, korisnici/ce Produženog boravka su imali malu svečanost na kojoj su podijeljeni albumi sa fotografijama i radovima navedenih učenika/ca, a zatim svi zajedno fotografisani sa pedagogicom iz Produženog boravka Zahidom.

111 112 113

IV Osnovna škola Mostar  Izleti – Blagaj.
 1. Juni

Učenici/ce drugog razreda u pratnji učiteljica i volonterki, posjetili su Blagaj (Novi Val)

114 115 116

IV Osnovna škola Mostar  Odjeljenska svečanost.
 1. Maj

Učenici I 2 zajedno sa učiteljicom realizovali odjeljensku svečanost, uz prisustvo roditelja.

117 118 119


IV Osnovna škola Mostar
  Ježeva kućica.

 1. April

Horizontalna prohododnost u nastavi, učenici II razreda zajedno sa učiteljicama gledali ilustraciju “Ježeva kućica” na času bosanskog jezika.

120 121 122 123


IV Osnovna škola Mostar
  Reumatični kišobran.

 1. April

Učenici IV 3 odjeljenja realizovali performans, kroz glumu i dramski tekst Reumatični kišobran.
Zaključak učenika je da je ruzan, bolestan i napušten kišobran postao suncobran jer su mu njegovi prijatelji cvjetovi dali jednu laticu i učinili ga lijepim i posebnim.

124125 126

INDIKATOR : Rezultati praćenja i evaluacije su javno  obznanjeni na školskoj facebook web stranici i koriste kao osnova za unapređenej OLJP.

Na facebook i Web stranici  IV osnovne škole http://www.cetvrtamo.com/ možete pronaći sve navedene aktivnosti.

U holu IV  osnovne škole na oglasnoj ploči redovno se obavještavaju  učenici, roditelji i nastavnici  o svim aktivnostima  u školi.

Facebook  stranica  IV osnove škole   redovno  obavješta   o  svim aktivnostima, koje   se provode u školi.