Hromatske i ahromatske boje

„Boja je jedan od glavnih nosilaca likovnog izraza u slikarsvu. Za boju kažemo da je proizvod svjetlosti.“ – počela je svoj uvod u nastavnu temu „Hromatske i ahromatske boje“ nastavnica Likovne kulture, Mensuda Kadribegović.

Učenici VI-1 odjeljenja su je pomno slušali i naučili i to da bez prisustva svjetlosti naše oko nije u stanju registrovati nijednu boju. Čuli su da je fizičar Isak Njutn je propustio sunčevu svjetlost kroz trostranu staklenu prizmu, gdje se bijeli svjetlosni zrak razlaže u boje spektra: crvena, narandžasta, žuta,zelena, plava, ljubičasta.

3

Slijedi najava časa: „Sve boje dijelimo u dvije osnovne grupe: hromatske boje (šarene, obojene) i ahromatske boje (neobojene – crna, bijela i sve nijanse sivi)“. Što se tiče vašeg rada, danas imate zanimljiv likovni zadatak „Hromatske i ahromatske boje“. List podijelite na dvoje i potom u olovci uradite geometrijske likove, na obje polovine. Da bolje razumijete temu, pripremila sam vam malu izložbu učeničkih radova. Pogledajte!

Počnite sa radom. Ne zaboravite našu maksimu “Nema loših radova. Svi su radovi dobri.“

Učenici su, zajedno sa nastavnicom, na kraju časa uradili likovnu analizu završenih učeničkih radova. O njihovoj vrijednosti svjedočimo ovim foto zapisom!

izložba2