ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ УЧЕНИКА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ИЗ БОСАНСКОГ ПЕТРОВЦА СВЕТИЊАМА ЕПАРХИЈЕ ДАЛМАТИНСКЕ 

Уз свесрдну помоћ пријатеља и поклоника манастира Трескавац 30. маја 2015. године организовано је  једнодневно путовање ученика Mјешовите средње школе „Босански Петровац“ из Босанског Петровца у епархију Далматинску. Ученици средње школе предвођени професором православне вјеронауке Предрагом Вујићем посјетили су манастире епархије далматинске, Крку и Крупу и обишли Плитвичка језера.

Објављено: http://www.vjeronauka.net/1053105410421054105710581048/poklputovanje-bospetrovac i http://www.eparhijabihackopetrovacka.org/poklonicko-putovanje-ucenka-srednje-skole-iz-bosanskog-petrovca-svetinjama-eparhije-dalmatinske/

68 69

Uspjeh u atletici

Na kantonalnom atletskom takmičenju učenika srednjih škola USK-a koje je održano 13.05.2015. godine u Bihaću učenici naše škole su postigli značajan rezultat. Prva mjesta osvojili su: Latinović Milica u bacanju kugle  (Ž) i Grubiša Vojislav (M), a Ogrić Emir u utrci na 100m. Nukić Edisa je zauzela 3. mjesto u utrci na 100m (Ž).

64 66 67 65

Aktivnosti Vijeća učenika i Vijeća roditelja “Upoznajmo se da bi nam život bio ljepši”

U organizaciji Društva za toleranciju iz Bačke Palanke, FORUM „MOST PRIJATELJSTVA“, Vijeće učenika i Vijeće roditelja Mješovite srednje škole „Bosanski Petrovac“ uz pomoć načelnika opštine Bosanski Petrovac bili su 18. i 19. aprila 2015. godine domaćini oko pedeset mladih iz svih krajeva bivše SFRJ (Bujanovac, Vlasotince, Bačka Palanka, Čelarevo, Bitola, Tuzla, Visoko, Kozarac i Bosanski Petrovac). Cilj ovog druženja je da mladi kroz razne aktivnost upoznaju različite kulture, tradicije, običaje i historiju jednog grada. Domaćini su organizovali niz aktivnosti: posjeta muzeju Jovana Bijelića, spomen kući Skendera Kulenovića, prijem kod načelnika opštine, obilazak srednje škole, gradske crkve i džamije. Kroz zajedničko druženju učesnici  su se međusobno upoznavali,  predstavili mjesta iz kojih dolaze, razgovarali o uspješnosti druženja i dogovorili  naredne susrete. Učesnici Karavana prijateljstva mladih otišli su iz Bosanskog Petrovca  puni utisaka i novih saznanja o ovom gradu, njegovoj kulturno-historijskoj baštini. Načelnik opštine gdin. Zlatko Hujić uručio je svim gostima prigodne poklone koji su sadržavali sve ono što će ih podsjećati na naš grad. Sretni i zadovoljni, uz najavu nove posjete i novog druženja, naši prijatelji su otputovali u svoje gradove.

63

Trebali smo zajedno da proslavimo

“U petak je trebalo svi zajedno da proslavimo maturu, ali ne znam kome je sada do slavlja. Bila je vedra, nasmijana i pravi lik, a svi su je znali u gradu”

Polaganje maturskog i završnog ispita u JU Mješovita srednja škola “Bosanski Petrovac” obavljeno je u periodu 29. april – 10. juni. U toku polaganja maturskog ispita, 9. juna u saobraćajnoj nesreći smrtno je stradala Nadarević Elma maturantica ekonomske škole. Maturanti, profesori, ostali učenici i sugrađani su se 10. juna dostojanstveno oprostili od svoje Elme. U znak sjećanja na maturanticu i prekinutu mladost otkazana je javna dodjela diploma i maturalna zabava  koja je bila zakazana za 12. juni. Novac koji su maturanti uplatili za zabavu darovali su porodici stradale koleginice.

60 61 62

Kreativni prikazi na temu “Stop nasilju”

Među nekoliko škola iz Kantona, učenici JU Mješovite srednje škole “Bosanski Petrovac” učestvovali su u projektu “Obrazovanjem do društvenih promjena” koji je provodila RTV USK-a u suradnji s Gender centrom FBiH. Održana je izložba radova i promocija stripova koji su nastali na radionicama.

52 53

Dan općine Bosanski Petrovac

Dan općine Bosanski Petrovac 25.05.2015. godine je obilježen bogatim kulturno – zabavnim programom u kojem su učestvovali i učenici JU Mješovite srednje škole “Bosanski Petrovac”. Svečena sjednica općinskog vijeća i akademija održane su u Domu kulture, a sportske aktivnosti na igralištu ove škole.