“Ukrainska manjina”

Udruženje djeluje na području opštine Prijedor, a orjentisano je na čuvanje, njegovanje i javno promovisanje ukrajinske kulture. U udruženju djeuje 120 članova, koji su aktivni u više različitih sekcija.

Ukrajinsko Udruženje „Kozak“ je u Prijedoru osnovano pre deset godina, a ove godine je u junu obeležilo na svečan način deceniju postojanja. U udruženju aktivno radi 85 mlađih članova, a u sekcijama su i stariji članovi, pa ih ukupno ima oko 120.

Ukrajinci su na područje opštine Prijedor doselili pre otprilike dvesto godina, a Karajica ističe da su se uglavnom bavili poljoprivredom. Uglavnom su kaže ona uzgajali raž, ječam, kukuruz, pšenicu i krompir, a većinu ovih kultura su upravo i doneli na područje Prijedora.

Predsednica Udruženja „Kozak“ navodi da Ukrajinci slave Uskrs i Božić kada i Srbi. Brojne običaje povodom ovih velikih praznika su sačuvali i na ovim prostorima.Aktina je i folklorna sekcija, a najviše pažnje svugde pobuđuju na nastupima svojim živopisnim nošnjama i igrom kozačok, po kojoj su prepoznatljivi. Ova nacionalna manjina je u našoj školi priredila fenomenalnu izvedbu svoga folklora i fascinirala publiku prelijepom nošnjom.