Školske uniforme

Đačke uniforme postale su obavezan odjevni predmet u školskoj 2012/2013. godini u našoj školi. Rezultat su zajedničkih aktivnosti prije svega roditelja, članova Savjeta roditelja, Vijeća za prevenciju neprilagođenih oblika ponašanja i radnika škole.

Gradiška: Uniforme brišu razlike i svađe

 

Glas Srpske/Gradiška – Prošla vremena kada su u osnovnim školama školske uniforme bile neizostavne oživjela su među gradiškim učenicima Osnovne škole “Kozarska djeca”.

Svi đaci ove ustanove od nove školske godine, na inicijativu Savjeta roditelja koji su nabavili uniforme jednako su obučeni, a to su sve podržali predstavnici škole.

– Roditelji su pokrenuli inicijativu, a mi smo sve podržali sa ciljem stvaranja osjećaja pripadnosti grupi u školi među djecom, a sa druge strane i da bi se umanjila socijalna razlika među učenicima, a koja je izražena u našoj ustanovi – rekla je psiholog Osnovne škole “Kozarska djeca” iz Gradiške Indira Alijević.

Ona je istakla da djeca najviše upadaju u svađu zbog banalnih razloga poput toga ko nosi bolju odjeću, obuću i ko je čiji prijatelj.

– Oduševili smo djecu novim uniformama, a time ih i na izvjestan način zaštitili. Pored toga, roditeljima smo olakšali jer će uštedjeti na kupovini odjeće za svoje mališane, a u školi popraviti atmosferu – istakla je Alijevićeva.

Da školske uniforme predstavljaju korak naprijed, potvrdili su i učenici koji su ovaj projekat rado podržali i sa zadovoljstvom nose uniforme.

– Uniforma mi se jako dopada. Više neće biti razlika između nas učenika koji imamo više novca od drugih. Sada smo svi jednaki i nema svađe – rekla je učenica OŠ “Kozarska djeca” Nevena Rekić.

Osnovna škola “Kozarska djeca” Gradiška je jedina obrazovna ustanova na području opštine, ali i Republike Srpske, koja je vratila školske uniforme, mada je sve više zagovornika za njeno uvođenje i u drugim osnovnim školama.

Roditelji smatraju da bi se tako među osnovcima ublažile socijalne i društvene razlike, koje su sada jako izražene pa su neka djeca zapostavljena jer nisu u mogućnosti da nabave određenu “firmiranu” garderobu.

Materijalni status

– Ovo je odličan primjer drugima. Mislim da bi roditelji osnovaca širom RS trebalo da se ujedine i omoguće svojoj djeci nošenje kecelja, mantila ili druge uniforme jer bi tako odrastala bez opterećenja o materijalnom statusu – rekla je jedna od majki – Slađana Ćulibrk.

 http://www.mag24h.com/2012/10/gradiska-uniforme-brisu-razlike-i-svade/