Saradnja sa roditeljima-međunarodni dan zdrave hrane

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ, ДАНИ ХЉЕБА И ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЗДРАВЕ ХРАНЕ И ДАНИ ХЉЕБА У НАШОЈ ШКОЛИ

Датум реализације радионице: 16. 10. 2012. године

ОРГАНИЗАТОРИ:

  • директор школе Радослав Савановић,
  • родитељи ученика,
  • ученици V1, V2 , V3 i V4 ,
  • учитељи: Бранкица Шиканић , Жарко Аничић, Арија Јолџић и Николина Митровић.

Поводом Међународног дана здраве хране и ове године смо организовали један здрави заједнички ручак с нашим ученицима. Истовремено смо обиљежили и дане хљеба у нашој школи.

Прошле године смо у  сарадњи са родитељима и управом наше школе  осмислили  да један дан у мјесецу октобру буде дан за промоцију здраве хране и потребе да се здраво и правилно хранимо. Прије саме манифестације заједно с родитељима организовали смо неколико предавања за наше четвртаке о исхрани, пирамиди намирница, штетности нездраве хране. Након предавања један дан је одређен за заједнички ручак на чијој трпези ће бити само здраве и домаће намирнице: домаћи џемови, салате, воће и поврће. За тај ручак маме и баке су нам спремиле домаћи хљеб, а наша школа обезбиједила је млијеко и чај.

Овај дан имао је вишеструки значај, посебно је важна чињеница да су дјеца почела да размишљају о томе шта једу. С друге стране школа је отворена за сарадњу са свим родитељима који су одушевљено прихватили да ова промоција здраве хране и обељежавање Међународног дана здраве хране буде на веома високом нивоу.

Ове школске године поводом ове активности родитељи наше дјеце су спремили свјеже и здраве разноврсне хљебове, воће и домаће производе од воћа и поврћа, а школа је обезбиједила топле напитке (млијеко и чај).

У школи је организован заједнички ручак на коме је ручало више од 200 наше дјеце.

Ове активности су дјеци веома интересантне и занимљиве и као такве утичу на промјену ставова по питању исхране. То је дан без конзервиране хране, без газираних пића и без индустријског шећера. Промовише се домаћи хљеб од кукурузног и интегралног брашна, пекмез, салате и посебно воће и поврће.