Projekat: HUMANOST NA DJELU

Cilj projekta: Prikupljanje novčanih sredstava za pomoć oboljelima

Potciljevi:

a)      Prikupljanje novca za pomoć oboljeloj Amili Džinović u sklopu akcije „Zajedno za život – zajedno za Amilu“

b)     Prikupljanje novčanih sredstava za liječenje bolesnog kolege, bivšeg uposlenika JU Mješovita srednja škola „Kalesija“ Ramiza Jajčevića

c)  Prikupljanje sredstava za liječenje oboljele učenice ekonomske tehničke škole Almedine Sinanović

d)  Prikupljanje novčanih sredstava za oboljelog Seada Ferizovića

 

OPIS REALIZACIJE PROJEKTA?

Mjesec decembar 2011. godine je prošao u znaku humanosti. U realizaciji svih humanitarnih akcija, aktivno učešće na promoviranju aktivnosti i omasovljavanju akcija uzeli su članovi Vijeća učenika, koje je sastavljeno od po jednog predstavnika iz svakog odjeljenja, profesori škole i Nastavničko vijeće

 

1. Projekt „Zajedno za život – zajedno za Amilu“ inicirali su i proveli učenici III razreda opće gimnazije: Merisa Omerović, Amela Halilović, Emina Kotorić, Ajdin Čanić, Muhamed Imamović, Samir Bećirović, Aldin Rahmanović, Almasa Imamović i Muharemović Mahir. Lokalni i kantonalni mediji, uključujući i internet objavljivali su pozive za pomoć dvadeset trogodišnjoj studentici Medicinskog fakulteta u Tuzli Amile Džinović, koja je oboljela od Non-Hodgkin limfoma.

Učenici III1 su ideju predstavili profesoru Mahiru Rakovcu, te su osmislili plan aktivnosti. I profesori MSŠ „Kalesija“ su dobrovoljnim prilozima sakupili određenu svotu novca.

 

2. Mensur Malović, vođa Razvojnog tima u MSŠ „Kalesija“ upoznao je Nastavničko vijeće MSŠ Kalesija da je bivši zaposlenik, trenutno nezaposleni Ramiz Jajčević teško obolio, te da su mu neophodna sredstva za liječenje (hemoterapija). Akcija je sprovedena od 8-14.11.2011. Od dobrovoljnih priloga profesora i uposlenika škole skupljena je određena svota novca.

 

3. U Sali MSŠ Kalesija održan je veliki humanitarni koncert 28.12.2011. godine, gdje su sva sredstva namijenjena liječenju učenice JUMSŠ Kalesija, Almedini Sinanović.  Istovremeno širom općine Kalesija sprovođena je aktivnost prikupljanja dobrovoljnih priloga i prodaje kolača.

 

4. Vijeće učenika JU MSŠ Kalesija je na osnovu saznanja iz lokalnih medija, i interneta pokrenulo akciju prikupljanja sredstava za oboljelog dsvadeset osmogodišnjeg Seada Ferizovića iz Živinica. Sead je obolio od Hodgkin limfoma. Organizovan je turnir u u basketu 13.12.2011. godineu školskoj Sali.