Akcioni plan za izbor najdemokratičnije škole

-Trenutno stanje-

MSŠ “Teočak” počela je sa radom školske 1994/1995 godine po zahtjevu tadašnje Općine Ugljevik. Nastavu u našoj školi trenutno pohađa 360 učenika, koji se obrazuju za sljedeca zanimanja: ELEKTROTEHNIČAR ENERGETIKE, ELEKTRIČAR (EUVET), MAŠINSKI TEHNIČAR, BRAVAR-ZAVARIVAČ, EKONOMSKI TEHNIČAR (EUVET), TRGOVAC (EUVET), GRAĐEVINSKI TEHNIČAR (EUVET) I FRIZER (EUVET). Pored redovnih u našoj školi obrazuje se određeni broj vanrednih polaznika uz odobrenje Ministarstva obrazovanja TK. -Rad škole odvija se u otežanim uslovima prvenstveno zbog nedostatka učioničkog prostora (kabineta) i nedostatka fiskulturne sale za izvođenje nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

-AKCIONI PLAN-

Zajednička vizija razvoja naše škole odnosi se na viziju iz ugla gledanja lokalne zajednice, roditelja, učenika, profesora, direktora i školskog odbora, a koja se može svesti na sljedece: – otvorena škola, dizajnirana prema sklonostima i interesima učenika i – dobro opremljena škola, sa fleksibilnim programima u kojima ce se prozeti principi demokratije i poštivanje ljudskih prava sa punim učešćcem učenika i profesora u radu, iz kojih izlazi “čovjek”, koji moze da bira gdje ce se zaposliti ili nastaviti školovanje i čija ce diploma biti priznata, ne samo u BiH, nego i šire. Misija naše škole je obrazovanje i odgoj učenika za stručna zvanja i zanimanja koja se izučavaju u školi uz korištenje najsavremenijih metoda i tehničkih dostignuća i jednak tretman svih učenika bez obzira na spol, vjeru i naciju.

-REALIZACIJA PROJEKTA-

Proveli smo određene aktivnosti u cilju promocije duha demokratije u našoj školi. U nastavku ćemo predstaviti neke od njih: ~ Vijeće učenika MSŠ TEOČAK uzelo je učešće u raznim humanitarnim akcijama za pružanje pomoći oboljelim osobama i osobama koje su ekonomski ugrožene. Kao i prethodnih godina naši učenici prikupljali su životne namirnice koje su donirane Merhametu za pomoć narodnoj Kuhinji u Tuzli. ~ U okviru sedmice dječijih prava u saradnji sa pedagogom MSŠ Teočak Nerminom Mulaosmanović i profesoricom demokratije i ljudskih prava Maidom Dzuzdanovic, Vijeće učenika organizovalo je debatu na temu “Stanje dječijih prava u BiH.” ~ AVP radionice – od 2010 godine MSŠ “Teočak” uključena je u projekt AVP-a, koje se realizuje u saradnji sa srednjom školom iz Republike Srpske “Mihailo Petrović Alas”. Cilj projekta, osim da se povežu škole iz susjednih entiteta, jeste da se mladi kroz radionice obuče kako da na svakodnevne probleme reaguje NENASILNO. U ovom projektu učestvovalo je oko stotinjak naših učenika, koji su pokazali veliki interes za radionice. ~ Preduzeća za vježbu – u našoj školi, kao i svim ekonomskim školama, širom BiH PREDUZEĆE ZA VJEZBU ( PZV . PZV je sastavni dio redovne nastave trećeg razreda ekonomske škole. To je model jednog stvarnog postojećeg preduzeca, ali bez stvarnog protoka robe ili novca. Preduzeca za vjezbu posluju u sklopu praktične nastave ekonomskih tehničara. Prostor učionice treba biti opremljen kao uredski prostor sa odgovarajućom kancelarijskom opremom i namještajem. Mi do nedavano nismo imali te uslove. Ove školske godine profesor ekonomske grupe predmeta, Senad Selimović stupio je u kontakt sa “Rotary Club Kitzbuhel”, koji je opremio učionicu za PZV, u saradnji sa organizacijom KULTURKONTAKT iz Austrije. Vrijednost donacije je oko 14 000 KM. ~ Učenička zadruga – ovaj projekt realizovan je od 30.11.2011. do 15.01.2012. godine. Projekt je finansiran od strane fondacije SHL (Schwler Helfen Leben). Cilj projekta bio je da učenici rade u lokalnim preduzecima uz minimalnu naknadu i da ne taj način steknu radno iskustvo. ~Obrazovanje za mir – u okviru manifestacije Obrazovanje za mir predstavljene su sekcije koje djeluju u našoj školi. Tako su predstavnicima lokalne zajednice, profesorima, roditeljima i učenicima predstavile folklorna sekcija, plesna, recitatorska i debatna sekcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.