Preventivnim programom protiv nasilja u školama te nasilja u obitelji

Centar za socijalni rad Posušje tijekom veljače i ožujka 2013. godine, provodi projekt pod nazivom „Podizanje javne svijesti o različitim oblicima nasilja nad/među djecom, u općini Posušje i ostalim općinama Zapadnohercegovačke županije“.

U okviru ovog projekta, u proteklom periodu organizirano je i provedeno predavanje na temu „Vršnjačko zlostavljanje – povijesni pregled, definiranje, učestalost, čimbenici rizika, posljedice i načini prevencije“, namijenjeno prosvjetnim djelatnicima osnovnih škola s područja općine. Predavanja su održale profesorice s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Mostaru, Kristina Sesar, Doc.dr.sc., diplomirani psiholog i Marijana Barišić, diplomirani psiholog.

Osim predavanja koja se bave tematikom vršnjačkog zlostavljanja, 28.02.2013. u kino dvorani općine Posušje, s početkom u 16:30 sati, održat će se i javna tribina o obiteljskom nasilju, posljedicama istoga, nasilju u emotivnim vezama te alkoholu i kocki kao posebno problematičnim obrascima ponašanja. Tribinu će održati stručni djelatnici Psihološkog savjetovališta Pro mente – Mostar, koji se u svom svakodnevnom stručnom radu bave navedenom problematikom.  Obradit će se sljedeće teme: 

1.      Nasilje u obitelji i zajednici – profil nasilnika i profil žrtve, dipl. psiholog Sandra Jovanović, spec. traumatske psihologije;
2.      Ovisničko ponašanje u mladenačkoj dobi kao posljedica izloženosti obiteljskom i vršnjačkom nasilju, dipl. medicinska sestra, Tina Lasić;
3.      Nasilje u emotivnim vezama, dipl. socijalna radnica, Nikolina Palameta;
4.      Alkoholom i kockom uzrokovani poremećaji i problemi kod mladih,  Lana Grbeša, mag. Psihologije;
5.      ­Model liječenja ovisnosti o alkoholu i tretman patoloških kockara u Centru za mentalno zdravlje DZ Mostar i ZKLA  “dr. Vladimir Hudolin” Mostar, Valerija Soldo, medicinska sestra.

Tribina je otvorena za sve zainteresirane građane. Sudionici će moći aktivno sudjelovati, postavljanjem pitanja nazočnim predavačima na navedene teme.