Obilježen Svjetski dan turizma

Povodom 27. septembra, Svjetskog dana turizma koji se ove godine obilježava pod motom „Energetska održivost“, učenici Ugostiteljsko-ekonomske škole su u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Prijedor organizovali prigodnu smotru svojih dostignuća i promociju Nacionalnog parka „Kozara“ i Eko centra „Ljekarice“ kao dvije prepoznatljive turističke destinacije na području Prijedora.

 

 

Direktorica ove škole Valentina Sovilj je istakla da je kadar ove škole, kada su u pitanju zanimanja konobar, kuvar,ugostiteljski tehničar i turistički tehničar prepoznatljiv.

„Mi se trudimo da učenicima damo primjenljiva znanja koja će im biti ulaznica u svijet privrede i turizma, ali i odskočna daska za dalje školovanje“, kazala je Sovilj.

Prezentaciji je prisustvovao i načelnik opštine Marko Pavić koji je istakao da je najvažnije da svi shvatimo da turizam nije zabava nego privredna grana koja donsi ogroman dohodak u svijetu .

„I mi se moramo tako postaviti i zato mi podržavamo ovakve manifestacije koje propagiraju turizam i Prijedor i njegove vrline i objekte koje ima“, kazao je Pavić.

On je dodao da se lokalna zajednica zalaže da se u školama otvaraju zanimanja koja će djeci omogućiti nova saznanja, ali nakon završetka školovanja i brzo zaposlenje.

Direktorica Turističke organizacije opštine Prijedor Amira Ganić je istakla da se organizacijom niza manifestacija tokom čitave godine propagira turizam i gastro-turistička ponuda grada koja je bitna za razvoj turizma.

„Tu bih izdvojila manifestaciju `Dani zime na Kozari` na kojoj su prošle godine pobjednici u pripremi kotlića bili upravo kuvari, učenici ove škole“ kazala je Ganićeva.

Ona je potvrdila da je na području opštine Prijedor tokom 2011. godine registrovano oko 8700 turista i 11.500 noćenja, mada smatra da je broj posjeta daleko veći jer ima dosta turista koji ovdje budu u prolazu.