Festival jednominutnog filma ” Imate minut” u najužem izboru posuški osnovci

Festival jednominutnog filma “Imate minut?” naziv je festivala kratkog dječjeg filma, koji će se održati 14.03.2013. godine u Multipleksu Palas u Banjoj Luci. Na festivalu će biti prikazana 22 filma djece iz 11 opština/općina, koja su ušla u najuži izbor, te proglašeni i nagrađeni najbolji filmovi u nekoliko kategorija.

Filmovi, koje su u cijelosti kreirala djeca, nastali su u sklopu Programa “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini”. U suradnji sa organizacijom “Genesis Project”, djeca u 11 općina obučena su da snimaju filmove, definiraju vlastitu ideju socijalne zaštite i inkluzije, ispričaju tu ideju u minuti i pretoče je u film koji će dobiti pažnju javnosti i potaći donosioce odluka na rješavanje problema. Djeca su kreirala 105 filmova od koji smo već izabrali 22 filma, koji će biti predstavljeni na Festivalu, a stručni žiri i publika će među njima izabrati najbolje. Opštine/općine koje su obuhvaćene ovim programom su: Brčko distrikt,Posušje, Velika Kladuša, Tešanj, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Prnjavor, Derventa, Mrkonjić Grad, Čelinac i Gacko.

Na svečanoj ceremoniji Festivala djeci će biti dodijeljene nagrade za najbolji scenarij, najbolju režiju, najbolju glumu, te nagrada publike, specijalna nagrada žirija i “Grand Prix Festivala” za najbolji film.

http://www.youtube.com/watch?v=dX-y-uOJWTM