DAN BIJELOG ŠTAPA

DAN BIJELOG ŠTAPA

15. oktobar “Dan bijelog štapa”, je u našoj školi obilježen informisanjem djece o slijepim i slabovidnim osobama i izradom panoa.

Dan bijelog štapa zapravo je i prilika da se ukaže na probleme na koje oni svakodnevno nailaze.Nisu to dani slavlja već podsjećanje javnosti da su slijepe i slabovidne osobe također dio društva koje treba voditi veću brigu o njima, omogućavajući im da se osjećaju poput i svih drugih osoba.

U sklopu ovog projekta, učenici multimedijske sekcije posjećuju Udruženje slijepih i slabovidnih osoba u Konjicu, druže se sa njima i nastoje da im bar malo promjene svakodnevnicu.Ovaj put su to učinili iznenadivši ih tortom koju su sami pravil. Predsjednik Udruženja, gospodin Duran Macić, je uživao u iznenađenju, zajedno sa članovima i gostima Udruženj. ( Radio Konjic, Centar-Moj bližnji, Merhamet- Konjic, Riba- Neretva, Crveni krst i Prva osnovna škola), kojima je podijelio zahvalnice za dugogodišnju saradnju i pomoć. A naši učenici su otišli zadovoljni, jer znaju da je za sreću drugih potrebno tako malo, što su oni danas i učinili.