BIP- UČENIČKO PREDUZETNIŠTVO

Učeničko preduzetništvo, BIP (Business Innovation Programms) je program čiji je organizator i finansijer Vlada Norveške. Program se zasniva na shvatanju da budućnost privrede leži u malim firmama koje će imati do 15 zaposlenih radnika.
Sponzori ovog programa smatraju da ga je najbolje usvajati i provoditi kroz vježbe na srednjoškolskom uzrastu kako bi učenici u toku školovanja sticali znanja i vještine iz ove oblasti te kako bi po završetku školovanja bili osposobljeni za pokretanje vlastitog biznisa.
Škola se u ovaj program uključila školske 2006/2007. godine tako što su profesorica engleskog jezika Žana Milićević i pedagog škole Miroslava Jerinić-Đukić bile na prvoj fazi obuke 2007/2008.Prvi put smo učestvovali na Regionalnom sajmu učeničkog preduzetništva 2008. te u konkurenciji od 74 učenička preduzeća osvojili:drugo mjesto u kategoriji najbolje uređen štand i logo preduzeća kao i drugo mjesto u kategoriji najorginalniji proizvod.

Od tada nižu se uspjesi:
Treće mjesto u kategoriji najbolji štand i logo preduzeća 2009.
Drugo mjesto u kategoriji najbolji proizvod 2009.
Drugo mjesto za najbolji biznis plan 2010.
Generalni pobjednik Regionalnog takmičenja 2011. u sve tri kategorije ( najbolji biznis plan, najbolje uređen štand i najbolji proizvod) u konkurenciji od 77 učenička preduzeća, bilo je naše preduzeće “Kraljevi trpeze” koje se bavilo pružanjem ketering usluga. Za nagradu učenici su dobili sedmodnevni boravak u Sutomoru gdje su se družili sa ostalim pobjednicima iz regiona jugoistočne Evrope i sjeverne Evrope.


Dva treća mjesta u kategorijama najbolji biznis plan i najbolji proizvod 2012.

I dalje smo aktivni u ovom programu, u toku su pripreme za osnivanje preduzeća koje ćemo predstaviti na Sajmu učeničkog preduzetništva u proljeće 2013. godine.