Bili smo i na Interkulturalnom festivalu na Jahorini

U Sarajevu, u prelijepom ozračju Olimpijskog centra “Bistrica” na Jahorini, je od 17. do 18. rujna 2011. godine održan jedinstven Interkulturani festival na kojemu je sudjelovalo 190 učenika i njihovi profesori iz čitave BiH. Učenici su se predstavili kroz svoju tradiciju i kulturu..

Domaćini su bili Obrazovni centar za demokraciju i ljudska prava “Civitas” i Ured za odnose s javnošću američke ambasade u Sarajevu.

Zapadnohercegovačku županiju je predstavljala ekipa OŠ Ivana Mažuranića Posušje u sastavu: Kata Martić, Kristina Martić, Toni Galić, Ivana Šušnjar, Zvonimir Ćuk, Anđela Hrkać, Daria Ćorluka, Marija Leko i Iva Grubišić. Njima su se pridružila i tri gangaša, članovi KUD fra Petar Bakula iz Posušja, a to su: Zvonimir Grubišić, Josip Begić i Petar Knezović. Učenike su pripremale njihove voditeljice, profesorice Ivana Banožić i Diana Tomić.

Učenici su se marljivo pripremali kako bi kroz štand na kojemu je se našla tradicionalna hrana i piće, plakate na kojima su predstavili prirodne ljepote i kulturne znamenitosti, folklor i stare, zaboravljenje sportove na najbolji način predstavili zajednicu u kojoj žive.

Zanimljiva je bila činjenica da su Posušaci bili jedina ekipa koja je svoje domaće specijalitete poslužila u tradicionalnom posuđu. Na njihovom stolu su se našli: pršut, slanina, sir, pura, kajmak, uštipci, kruh ispod sača, patišpanja, grožđe, smokve i još puno toga.

Njihova voditeljica Ivana Banožić je istakla kako je BiH bogata povijesnim i kulturnim nasljeđem i da djeca na ovom festivalu nisu upoznala samo tuđu kulturu, nego su kroz rad na ovom projektu puno naučili o kraju iz kojeg dolaze, a tradiciju treba čuvati i njegovati jer morate upoznati svoje da bi ste poštovali tuđe.

Za učenike na festivalu je organiziran i zabavni program, glazba uživo, kupanje u bazenima i niz sportskih aktivnosti.

Na samom kraju festivala su proglašeni pobjednici, a OŠ Ivana Mažuranića Posušje je osvojila prvo mjesto za najljepši štand.

frama           frama

frama