BENKOVAC – “KAMP DJEČIJIH OSMIJEHA 2012”

Jedno novo iskustvo za sve nas…

U prilogu su informacije a i slike…

 

Osnovne informacije o projektu

Uz saglasnost i dozvolu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i finansijsku podršku Fondacije ArcelorMittal Prijedor, Udruženje građana “DON” provodi projekat pod nazivom “Kamp dječijih osmjeha 2012.”. 

Navedeni projekat za glavni cilj ima “Škola u prirodi kroz interaktivne pristupe u nastavi“. Podciljevi su: Razvijanje kreativnosti mladih, interaktivni vid učenja, socijalizacija mladih različitih multietničkih skupina i poboljšanje aktivizma mladih.

Projektnim prijedlogom želimo obuhvatiti učenike i nastavno osoblje četiri osnovne škole sa područja opštine Prijedor (OŠ „Kozarac“ Kozarac, OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ Omarska, OŠ „Branko Ćopić“ Prijedor i OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje).

Ovim projektom želimo da promovišemo školu u prirodi kroz interaktivne pristupe organizovanjem dječijeg kampa. Projektom će biti obuhvaćeno po 50 učenika iz četiri izabrane škole (ukupno 200 djece) uzrasta od petod do osmog razreda, 20 voditelja radionica i oko 40 domaćih i inostranih volontera i nastavnika koji će nadgledati i pomagati rad radionica, u cilju razvijanja kreativnih sposobnosti mladih i socijalizacije mladih različitih multietničkih grupa.

Aktivnosti kampa podrazumjevaju kreativne radionce iz više oblasti  na kojima će mladi kroz interaktivan rad usvajati određena znanja i vještine i razvijati svoju kreativnost. Radionice su:

 

  • „Sportski klub“

Cilj: Razvijati motoriku kod djece, sportski i takmičarski duh, uvježbavanje sportskih znanja i vještina, zabav kroz sport.

Plan aktivnosti: Upoznavanje sa kolektivnim sportovima kao što su fudbal, odbojka, badminton ali i zabavne igrena posebno pripremljenim poligonima za vježbu i savladavanje. Mala takmičenja između grupa učesnika.

 

  • „Zabavno – kreativna radionica“

Cilj: Naučiti djecu novim vještinama i sposobnostima, te usavršavanje postojećih kroz usavršavanje i uvježbavanje pojedinih znanja.

Plan aktivnosti: Izrada i dekorisanje nakita od glinemola, izrada i dekoracija ukrasnih predmeta od gline, slikanje na staklu, ples, manekenstvo, karaoke za mlade.

  • „Ekologija i snalaženje u prirodi“

Cilj: Osnove i značaj ekologije, snalaženje u prirodi, izviđačke i planinarske vještine, saznati što više o planini Kozari i njenoj flori i fauni.

Plan aktivnosti: Savladati osnovne elemente o ekologiji, zaštiti voda, recikliranju otpada, uređenje kampa, kratki izleti u kamppu u demonstraciji planinarskih i izviđačkih vještina.

 

  • „Novinarska redakcija“

Cilj: pisanje izvještaja i intervjua, izrada zidnih novina i učenje osnovnih elemenata fotografisanja.

Plan aktivnosti: Izrada dnevnih zidnih novina, pisanje intervjua i izvještaja u vidu evaluacije projekta kroz razgovor sa djecom i učesnicima, fotografisanje kao vid demonstracije naučenog.

 

  • „Saobraćajna škola“

Cilj: Podučavanje djece saobraćajnim znacima i ponašanju u saobraćaju, kroz    poštovanje saobraćajnih propisa.

Plan aktivnosti: Podučavanje o segmentima o saobraćajnim znacima i ponašanju u saobraćaju, izrada poligona i prolazak kroz poligon sa biciklima. Malo takmičenje među učesnicima.

 

Tokom trajanja kampa će biti organizovan i zajednički izlet na Mrakovicu uz pratnju članova planinarskog društva, izviđačkog odreda i turističkih vodiča u cilju posjete memorijalnog centra na Mrakovici.