СМОТРА ПРИЈАТЕЉСТВА ДЈЕЦЕ ЕВРОПЕ „РАДОСТ ЕВРОПЕ“

Сваке године у првој недјељи октобра обиљежава се дјечија недјеља, а центар свијета је град Београд, у коме се по 43.пут одржава сусрет  пријатељства дјеце из земаља Европе, познат под именом „РАДОСТ  ЕВРОПЕ“.

Дјечији пјесник, Душко Радовић је један од оснивача манифестације и његови стихови „Спуштајмо потоке у реке широке развијајмо леве и десне притоке“ , били су мото овогодишњег сусрета.

Идеја о учешћу на овој манифестацији потекла је од наше директорице Татјане Радоја.

Више од пола године, моја колегиница Мирјана Предраговић, кореограф Аида Звиркић и ја припремали смо ученике за учешће на овој престижној манифестацији. Свакодневно смо вјежбали са групом која је бројила  20 ученика.Припремали  смо ритмичке игре, модерни плес, ликовне радове, шили костиме за наступ. Достојно смо представили своју земљу Босну и Херцеговину, Републику Српску, Град Бању Луку и нашу школу „Алекса Шантић“.        Централна манифестација Сусрета је наступ групе на завршном концерту  у „Сава Центру“гдје смо плесном тачком „Акваријум“били веома запажени.

Наш домаћин је била ОШ „Соња Маринковић“ из Земуна. Са домаћинима из ове школе остварили смо  дивна пријатељства и обећали им да ће се дружење наставити  у Бањој Луци. Највећа вриједност ове манифестације је управо међусобно дружење дјеце, упознавање

култура,традиције, игара,фолклора других земаља.

Наши ученици су се вратили препуни најљепших утисака и успомена на бројне наступе и нова пријатељства. О томе говори и изјава једне наше дјевојчице, Саше Миросавић, која каже: „Неко за цијели свој живот не доживи оно што сам ја за ових пет дана боравка у Београду“.

Проф. разредне наставе

                                                                                                                                         Биљана Лолић