Извјештај о раду Савјета ученика за Свечану сједницу Скупштине Општине Фоча

“Као и обично, на почетку школске године, конституисан је Управни одбор Савјета ученика који чине предсједник, замјеник предсједника, секретар и записничар, а потом предложен и усвојен Програм рада Савјета за школску 2011/2012 годину.

    У  мјесецу новембру обиљежена су два значајна датума која се обиљежавају  широм свијета, а то су:  16.новембар –  „Међународни дан толеранције“ и 20.новембар – „Међународни дан дјетета“. Наши ученици обиљежили су те  датуме израдом паноа, постављањем изложби ликовних и литерарних радова, те организовањем радионица образовног типа.

     У мјесецу децембру, Савјет ученика је покренуо акцију на нивоу школе под називом „Један слаткиш- једно дијете“, а све у циљу помоћи дјеци са посебним потребема окупљених  у удружење грађана„Трачак наде“. Акција је успјешно приведена крају, тако да је од прикупљених слаткиша спаковано 30 пакетића и уручено 22.12.2011.године дјеци из овог удружења. Ова акција није имала за циљ само материјалну помоћ, већ и развијање свијести да су  и  дјеца из овог удружења равноправни чланови друштва, те да не могу нити смију бити запостављени а поготово не од својих вршњака.

     У два наврата, тачније 10.11.2011.год. и 12.12.2011.год. предсједник Савјета ученика Аница Чанчар и координатор Витомир Дракул присуствовали су семинарима под називом“Промоција толеранције и поштивање различитости у школи“ и „Култура толеранције у школи“, све у организацији OSCE-a.

     Почетком другог полугодишта, Савјет ученика у сарадњи са еколошким секцијама и UNDP-ем покренуо акцију, односно пројекат „Рециклажа ПЕТ амбалаже и папира“. Одређено је мјесто у школи гдје ће се одлагати прикупљена амбалажа. Пошто је ово нешто ново на нивоу школе, може се слободно рећи да полако, али сигурно акција добија на интензитету. У акцију „Рециклажа“,а на позив Савјета ученика, укључиле су се и неке организације из града „донирајући“ одређене количине старог папира и пластике. У покушају да у акцију укључе и родитеље представници Савјета ученика су направили презентацију о рециклажи коју су представили на састанку Савјета родитеља. Акција је презентована и на радио Фочи гдје су представници Савјета ученика и еколошких секција говорили о могућностима рециклаже. 

   У марту 2012. године представници Савјета ученика заједно са наставницима и родитељима учествовали су у обуци у склопу ЦИВИТАС-овог пројекта „Избор најдемократичније школе“ у којем наша школа учествује. Обука је трајала два дана и одржана је у Сарајеву. 

             Дружење са дјецом са посебним потребама из удружењаТрачак наде“, настављено је у 2012.години тако што су чланови Савјета организовали уочи Васкрса фарбање јаја у просторијама школе, тачније 11.04.2012.године, а сутрадан тј.12.04.2012.године угостили чланове поменутог удружења и с њима провели два сата у шарању васкршњих јаја те топлом и искреном дружењу уз пригодан музички програм.

     Чланови Савјета ученика су први пут учествовали у пројекту под називом „Интеркултурална размјена“ у организацији CIVITAS-a. 

     Ученици и наставници наше школе  били су домаћини дјеци и наставницима ОШ“Славиновићи“ из Тузле од  20.4.- 22.04.2012.године. Током боравка, домаћини су госте упознали са културним и историјским знаменитостима нашег града, а прије одласка су у дворишту наше школе заједнички засадили „саднице пријатељства“,а у склопу обиљежавања  Дана Планете Земље.

     Наредног викенда, представници наше школе били су гости ученика и наставника ОШ „Славиновићи“ из Тузле, гдје је дружење настављено.

 

 

Предсједник Савјета ученика ОШ „Свети Сава“

Аница Чанчар