Saradnja sa stručnim organizacijama i istraživačkim institucijama

BOSNA I HERCEGOVINA

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

HNK

GRAD  MOSTAR

JU IV OSNOVNA ŠKOLA

SALKE ŠESTIĆA  23

TEL: 551 463 554 225 554 226

FAX:551 463

e-mail ivosnovnamo@yahoo.com

www.cetvrtamo.com

 

IZVJEŠTAJ

Projekt „Izbor najdemokratičnije škole u Bosni i Hercegovini“

 

Saradnja sa  stručnim organizacijama i istraživačkim institucijama

6

Indikator: Škola njeguje orginalnost, inovativnost i istraživanje

Škola za život

Na inicijativu Vijeća učenika, članovi likovne sekcije zajedno sa nastavnikom Sanelom Šamerićem oslikali mural na zidu školskog dvorišta, sa porukom mira, tolerancije, otvorenosti.

1

Škola u prirodi

28-29. 5. 2015. u kampu “Gorčinovo” u Kosoru, učenici IV 3 su kroz učenje, sport, igru i ples uživali u čarima nastave u prirodi. Škola u prirodi predstavlja vid osnovne pojmovne veze o užem i širem zavičaju, gdje su učenici daleko od gradske buke učili da od prirode uzmu sve sto je dobro i da je ujedno sačuvaju. Uz upotrebu metoda heurističke nastave učenici su samostalno tražili put saznanja, a učiteljica ih je vrijedno pratila u tome. Zahvaljujemo roditeljima na povjerenju u realizaciji nastave u prirodi, a posebno roditeljima koji su bili u pratlji gospođama Nermani Isić i Grit Sarić.

2 3

Škola u prirodi

Danas je realizovan čas u prirodi ( odjeljenje III 2, zajedno sa učiteljicom Senadom Tošić ), sa uključivanjem segmenata Waldorfske škole, a to je praktičan rad.
Od 8.30h do 11.30 učenici/ce su imali nastavu u prirodi putem koje su učenici pokazali izvanredno znanje iz prirode gdje su imali priliku i na praktican nacin učestvovati u raznim aktivnostima.
Kopalo se, trijebilo, đubrilo i sadilo da bi se na kraju sve usmeno elaboriralo.
Na kraju su organizovane i male štafetne igre u kojima su učenici pokazali vrsni osjecaj za timski rad. Ovom prilikom se zahvaljujemo našem roditelju i prijatelju škole Jasminu Drljeviću na gostoprimstvu, ugodnom druženju i učenju.

4 5

Horizontalna prohodnost u nastavi

Učenici/ce petog razreda zajedno sa učiteljicama, realizovali zajedničke sportske aktivnosti između odjeljenja. Još jedan način učenja i razvoja socijalizacije kroz igru

6

Ogledni čas

Realizacija oglednog časa u prirodi. Učiteljica Semira sa učenicima V razreda posjetili su spomen park Alekse Šantića. Učenici su položili cvijeće na spomenik najvećeg bosanskohercegovačkog pjesnika, a potom su recitovali njegove stihove.

7

Kulturne razlike u našoj školi

U okviru programa Dana škole, učenici/ce, roditelji i zaposlenici/ce su pripremili zakusku za goste i učesnike, u stilu tradicionalnih jela iz različitih država svijeta. A sve je zaokruženo nastupom naših učenika/ca koji su osim sevdalinke “Mostarski dućani”, otpjevali pjesme na engleskom, turskom i odrecitovali dio na njemačkom jeziku. Navedene aktivnosti se mogu povezati i sa Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji se obilježava 21.5.

8

“Sevdah u IV osnovnoj školi”.

  U našoj školi danas je realizovana manifestacija pod nazivom “Sevdah u IV osnovnoj školi”. Aktivnost planirana u Godišnjem programu rada škole, realizovana je u cilju promocije i očuvanju tradicije. Učenici i nastavnici su uspješno realizovali ovu aktivnost, a tome svjedoči odaziv učenika, nastavnika, zaposlenika u penziji, roditelja i prijatelja IV OŠ, kao i aplauzi podrške prisutnih.

9

Zimski Bazar u JU IV OŠ

10

Aroma mirisna radionica u odjeljenju III 1

realizovana aroma mirisna edukativna radionica, u saradnji sa pedagoško – psihološkim timom učestvovali učenici VII, VIII i IX razreda.

11

Mala škola – pripremno odjeljenje

12

Obilježena međunarodna sedmica djeteta

Ažurirano: prije otprilike 9 mjeseci

U našoj školi, prvačići zajedno sa učiteljicama obilježili “Međunarodnu sedmicu djeteta”, na zaista djeci zanimljiv i blizak način, izradom i razmjenom slatkih paketića 🙂

13

Ručni radovi – heklanje

U okviru planiranih vannastavnih aktivnosti, uvođenja elemenata Waldorfske škole ( praktična nastava ) danas je u našoj školi realizovan prvi čas heklanja, uz podršku nastavnice Edine Isanović.

14


INDIKATOR: Škola sarađuje sa stručnim organizacijama , fakultetima i istraživačkim institucijama u polju OLJP

Dodjela diploma i pehara ( sportska takmičenja )

U dvorani zgrade federalne Vlade, u četvrtak je održana svečanost dodjele priznanja i pehara za najuspješnije osnovne i srednje škole s područja Mostara, ali i za pojedince u školskoj 2014-2015. godini.

Takmičenja su se održavala kroz čitavu godinu u više sportova: mali nogomet, odbojka, atletika, kros, košarka, rukomet, stolni tenis itd.

Najbolji u atletskom takmičenju kod učenika su: 3. mjesto OŠ ‘Zalik’, 2. mjesto IV OŠ, 1. mjesto OŠ ‘Petra Bakule’. Čestitke učenicima/cama koji su predstavljali našu školu uz koordinaciju nastavnika Džemala Jašarevića.

 1516

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Fond za zaštitu okoliša hercegovačko – neretvanskog kantona sa sjedištem u Mostaru, svake godine obilježava datume bitne za zaštitu okoliša. Fond za zaštitu okoliša HNK je uručilo nekoliko sadnica, kako bi se iste zasadile u prostor školskog dvorišta i na taj simbolično obilježio ovaj značajan datum. Učenici/ce su zajedno sa nastavnikom Miralemom Grahom učestvovali u ovoj aktivnosti i posadili donirane biljke u školskom ružičnjaku. Još jedan način uvođenja mrvica Waldrfske pedagogije kroz praktičan rad.

17

Izleti – Blagaj

Učenici/ce drugog razreda u pratnji učiteljica i volonterki, posjetili su Blagaj (Novi Val)

18

Dječji sajam

U subotu, 23.5.2015. god. članice ritmičke sekcije (II, III i IV razred) posjetile su Dječji sajam u Mepas Mall-u. Pored plesnog nastupa, djevojčice su učestovale i u edukativnim radionicama.

19

Prvo mjesto ( 300 m )

Učenik naše škole Rijad Demić, osvojio je prvo mjesto na takmičenju osnovnih škola Grada Mostara, u organizaciji Sportskog saveza Grada Mostara. Prvo mjesto osvojio je u trci 300 m. Čestitke učeniku i nastavniku Džemalu Jašareviću na uspjehu.

20

Treće mjesto – skok u dalj

Učenik naše škole Nermin Jašarević osvojio je treće mjesto u skoku u dalj, čestitamo Nerminu na uspjehu, kao i nastavniku Džemalu Jašareviću na postignutim rezultatima i uspješnom predstavljanju IV osnovne škole u sportskim takmičenjima.

21

Kabinet informatike

Kabinet informatike bogatiji za 5 novih računara osvojenih učešćem u projektu “Zašto je moja škola cool”, zahaljujući vrijednim učenicima, nastavnicima i glasovima naših roditelja i prijatelja škole.

22

‘Trauma u procesu pomirenja”

23

“Zašto je moja škola cool!”

Nakon uspješno realizovanog projekta “Zašto je moja škola cool!”, u organizaciji BH Telecom-a. Našoj školi uručeno je 5 računara, 2 multifunkcijska uređaja i odgovarajuća mrežna oprema. Važno je napomenuti da su u takmičenju učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa područja Federacije Bosne i Hercegovine. Ovim putem zahvaljujemo se našim učenicima, roditeljima, zaposlenicima i prijateljima škole ( a posebno informatičkom timu kojeg čine učenici/ce i nastavnice informatike ),koji su svojim glasom dali doprinos i učestvovali u nagradnom konkursu.

24

Profesionalna orijentacija i informisanje

Danas je u našoj školi počela prezentacija rada srednjih škola u okviru programa profesionalne orijentacije. Svoj rad prezentovale su Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića i Karađoz-begova medresa, JU srednja Ekonomska i ugostiteljsko turistička škola, JU Mašinsko – saobraćajna škola, JU srednja Tekstilna i poljoprivredna škola, JU srednja elektrotehnička škola, JU srednja građevinska škola.

25

Festival za djecu

U petak, 24.4.2014. s početkom u 10.00 je održano svečano otvorenje i cjelodnevni program trećeg dječijeg festivala u Mostaru. Festival pod nazivom “Festival za djecu Mostar” se održava u organizaciji Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru i treći je po redu dječiji festival humanitarnog karaktera posvećen djeci s posebnim potrebama.
U sklopu programa festivala ove godine učestvuje oko 400 mališana i volontera koji csu uz prikladan program obradovali i zabavili sve građane grada Mostara. Svojim izvedbama predstavile su se mostarske mažoretkinje, plesni studio Mo Stars, plesni studio Flash, baletna grupa Arabesque, te predstavnici i učenici obrazovnih institucija za djecu.

26

U četvrtak, 23.4.2015. god. obilježen je Međunarodni dan djeteta čiji je cilj promocija prijateljstva i zajedništva među djecom. Manifestacija je održana u Zenici u sklopu projekta ”Turski jezik, drugi strani jezik” u organizaciji Turskog kulturnog instituta Yunus Emre u BiH.

27

Zahvalnica Tursko-bosanskog Sarajevo koledža

Učenica IX 3, Majla Arap postigla je najbolje rezultate na prijemnom ispitu za upis u Tursko-bosanski Sarajevo koledž od svih učenika iz Mostara. Čestitke Majla 🙂

28

Uloga plesa i kreativnih aktivnosti

Uloga plesa i kreativnih aktivnosti u izgradnji povjerenja i tolerancije među mladima Mostar. Održano u centru za kulturu. Prisustvovali nastavnica Aida Kuštrić i učenica Sunčica Humačkić.

29

Sajam poduzetništva ( Srednja ekonomska i ugostiteljsko – turistička škola

U okviru nekoliko programa: programa profesionalne orijentacije i informisanja učenika, programa poduzetništva, programa inovacija, programa saradnje sa srednjim školama, učenici naše škole zajedno sa školskim pedagogom, posjetili su Srednju ekonomsku i turističko ugostiteljsku školu. Povod posjete bio je sajam poduzetništva koji su izuzetno uspješno i kreativno pripremili i realizovali učenici Ekonomske škole. Štandovi, ugodna atmosfera, kreativni pultovi su dočarali ambijent poduzetništva. Zahvaljujemo učenicima i nastavnicima Ekonomske škole na pozivu i ugodnom druženju i učenju na Sajmu poduzetništva.

30

Takmičenje – Vesela olimpijada

31

Drugo mjesto Kantonalno takmičenje ( tehnička kultura )

U subotu, 11.4.2015. god. održano je kantonalno takmičenje iz TEHNIČKE KULTURE u organizaciji Pedagoškog zavoda Mostar, Udruženja nastavnika tehničke kulture HNK-a, JU osnovne škole ”Mujaga Komadina” i sponzora koji su za plasirane učenike obezbijedili prigodne nagrade. Na takmičenju su učestvovale 22 ekipe iz osnovnih škola sa područja HNK-a. EKIPNO JU IV osnovna škola 2. Mjesto.

32

Prijateljska utakmica u odbojci

Učenici naše škole, odigrali su meč u odbojci sa učenicima OŠ “Marina Držića”. Povodom ovakvom susretu je razvijanje takmičarskog duha kod učenika i naravno druženja među učenicima.

33

Volontiranje je cool!

Danas je u našoj školi realizovana svečana dodjela potvrda o volontiranju za učenike koji su učestvovali u projektu “Volontiranje je cool!” u 2014. godini. Cijeli projekat je realizovan u organizaciji Udruženje CROA. Učenicima i nastavnicima/voditeljima timova učenika u školama obratila se direktorica škole gđa. Seada Kuštrić, direktor Udruženja Centar za razvoj omladinskog aktivizma gdin Zafir Šišić, a potvrde učenicima je podjelila gđa. Sabina Memić predstavnica Odjela za
društvene djelatnosti. Čestitke učenicima/cama i koordinatorima grupa.

34

Posjeta ZINKTEKNIK BOSNIA d.o.o. Mostar

Učenici IX 3 odjeljenja i članovi sekcije “Mladi hemičari”, zajedno sa nastavnikom Ibrom Eminovićem i nastavnicom Mirsadom Mustafić, posjetili ZINKTEKNIK i posmatrali izradu predmeta od cinka. Cilj časa bio je prikazati učenicima proizvodnju dijelova od cinka, ali i informisati učenike u okviru profesionalne orijentacije i profesionalnog informisanja.

35

Edukativni program razvoja učenika osnovnih škola Hercegovine

  1. April ·

U okviru projekta ”Edukativni program razvoja učenika osnovnih škola Hercegovine” u organizaciji NVO ”Novi val” Blagaj učenici naše škole Nidal Mašić, Adna Puce i Jasmina Klepo osvojili su za školu nagradu, školski materijal (papir, toner, markere…). Zahvaljujemo NVO ”Novi val” i nastavniku likovne kulture Sanelu Šamerić.

36

Prijemni ispit za stipendiju ( tursko – bosanski koledž )

Danas je u našoj školi realizovan prijemni ispit za stipendiju, testiranje znanja učenika završnih razreda osnovnih škola za tursko – bosanski koledž. Profesore sa koledža dočekali su naši nastavnici/razrednici, direktorica škole i školska psihologinja. Uskoro očekujemo rezultate prijemnog ispita.

37

Posjeta prijateljskoj Prvoj osnovnoj školi u Maglaju

3.4.2015. godine članovi Vijeća učenika, Vijeća roditelja, nastavnika/ca naše škole, školskog menadžmenta i pedagoško-psihološkog tima posjetili su prijateljsku školu u Maglaju. Nakon nezapamćenih razaranja ( u maju 2014. godine ) uzrokovanih poplavom i prostorije Prve osnovne škole su pretrpjele oštećenja. Učenici, roditelji i zaposlenici naše škole pružili su ruku podrške i svako na svoj način poklonio finansijsku pomoć ili poklone za učenike Prve osnovne škole. U znak zahvalnosti, učenici i nastavnici Prve osnovne škole, na svečanost povodom Dana škole, pozvali su sve donatore kako bi im uručili zahvalnice. Progam je obilovao igrom, pjesmom, glumom, i najljepšim ukrasima dječijim osmjesima. Topla dobrodošlica i ugodna atmosfera doprinijeli su da se osjećamo prijatno u školi.
Ova posjeta rezultirala je jednim novim prijateljstvom i nastavkom saradnje između IV osnovne škole Mostar i Prve osnovne škole Maglaj. Ovom prilikom zahvaljujemo se učenicima, roditeljima, nastavnicima školskom menadžmentu Prve osnovne škole na dobrodošlici i ugodnom druženju u Maglaju.

38 39

Takmičenje u odbojci i malom fudbalu

Danas je realizovano takmičenje u odbojci za djevojčice i malom fudbalu za dječake, koji pohađaju turski jezik u organizaciji Yunus Emre Enstitüsü – Turski kulturni centar Mostar. Djevojčice su bile treće na Kantonu,a dječaci drugi u grupi, čestitke takmičarima i pobjedincima i organizatoru

40

Međunarodni dan dječje knjige

Korisnici Produženog boravka zajedno sa Belmom i Zahidom, posjetili Narodnu biblioteku, i na taj način obilježili Međunarodni dan dječije knjige 2. april.

41

Posjeta Karađozbegovoj džamiji

Učenici III2 razreda u pratnji učiteljice Senade Tošić i vjeroučitelja Himze Isića posjetili Karađozbegovu džamiju

42

Edukativna posjeta JAVNOM PREDUZEĆU MEĐUNARODNOM AERODROMU MOSTAR

U okviru posjeta institucijama, učenici IV 3 zajedno sa učiteljicom Aidom, roditeljima i školskim pedagogom posjetili su J.P. MEĐUNARODNI AERODROM MOSTAR. Učenici su tokom svoje posjete dočekani i toplo pozdravljeni od pripadnika Jedinice granične policije Aerodrom Mostar, koji su ih vodili tokom cijele posjete. Učenici su ovom prilikom imali priliku upoznati se sa načinima kontrole koja se provodi na aerodromu. Vidjeli su i slijetanje aviona, kao i policijske pse gdje su naučili o važnoj ulozi psa na aerodromu. Poseban doživljaj za naše učenike bio je ulazak u avion, fotografisanje sa pilotom. Ovo je bio poseban dan za učenike. Sa zadovoljstvom su slušali o poslovima na aerodromu i izuzetno pristojno se ponašali. Svi su bili oduševljeni. Radost i zadovoljstvo na licima djece je neprocjenjivo. Na kraju posjete učtivo su se zahvalili osoblju aerodroma koja im je omogućila ovakav nezaboravan dan.
Ovom prilikom želimo posebnu zahvalnost iskazati našim roditeljima, zaposlenici

43

Mladi hemičari

Sekcija mladi hemičari zajedno sa nastavnicom Mirsadom Mustafić je posjetila zdravstvenu instituciju Higijenski zavod i upoznali se s tim šta se radi u Zavodu, kako izgleda hemijski laboratorij. Učenici proširili znanja o hemiji, hemijskoj analizi, učenici su pokazali svoja interesovanje za rad u laboratoriji.

44

Knjiga je veliko otkriće

U okviru nastavne jedinice “Knjiga je veliko otkrice” danas su učenici IV-2 razreda posjetili IC štampariju Mostar i upoznali kako se štampa knjiga, izdanja časopisa, udžbenika, karti, kalendara,… Ljubazno osoblje štamparije dočekalo je učenike i s velikim strpljenjem i predanošću objašnjavali kako radi koja mašina u štampariji.

45

Posjeta Institutu Yunus Emre Turski kulturni centar Mostar

Posjeta je bila edukativnog karaktera, učenici ( VI razreda ) su vježbali konverzaciju na turskom jeziku sa prof. Selcen Gürsoy, a zatim je učenicima predstavljen rad i aktivnosti Yunus Emre Insituta i Turskog kulturnog centra Mostar. Nakon toga su uz turski čaj učenici i nastavnici razgovarali sa uposlenicima Centra. Prezentaciju pripremila gdja Ivana Mihaljević.

46

Rođendan SOS Dječijeg vrtića

Učenici/korisnici Produženog boravka, zajedno sa Belmom Turajlić i Zahidom Bakić posjetili vrtić povodom rođendana SOS Dječijeg vrtića.
Puno zdravlja,sreće i uspjeha u narednom periodu u ime zaposlenika/ca JU IV osnovne škole, korisnicima i zaposlenicima SOS Dječijeg vrtića.

47

Međunarodni dan voda

Pod sloganom “Voda i održivi razvoj“, danas je u Mostaru na trgu Musala obilježen Svjetski dan voda. Učenici naše škole, zajedno sa nastavnikom Miralemom Grahom obilježili Dan voda, na gradskom trgu Musala, prezentacijom i prigodnim brošurama za građane. Manifestaciju je organizirao Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a.

48

Moja škola

U “Palčiću” objavljen rad, učenika naše škole Ensara Tojage, odjeljenje II 1 kod učiteljice Fatime Čolaković.

49

Vesela sveska

U Veseloj svesci objavljen likovni rad, učenika naše škole Kerima Količića, odjeljenje II 3 kod učiteljice Jasne Šemić

50

Život u smrti

Učenici od VI do IX razreda zajedno sa nastavnicima, posjetili  Narodno pozorište i gledali izvedbu predstave “Život u smrti”

51

Pripremne aktivnosti (Dan voda)

Učenici naše škole su uključeni u aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo HNK-a u okviru obilježavanja Međunarodnog dana voda 22.3. Kratko predavanje realizovala je gđa Lejla Hodžić

52

Prvo mjesto za likovni rad

Učenica naše škole Amila Pajević, osvojila je prvo mjesto na Međunarodnoj dječijoj likovnoj izložbi “Flora i Fauna – izvor života i ljepote”. Čestitamo!

53

“Ledeno srce” (III i V razred)

Ažurirano: prije otprilike 4 mjeseci

Učenici V i III razreda zajedno sa učiteljicama posjetili Pozorište lutaka u Mostaru i pregledali predstavu “Ledeno srce”.

54

Kratka edukacija o minama

Edukacija o upozoravanju na opasnost od mina u našoj školi. Prezentacija realizovali pripadnici EUFOR-u za učenike uzrasta od 11 godina.

55

Posjeta Javnoj kuhinji i Crvenom križu grada Mostara

56

Posjeta BH Telecom-u

Učenici ( članovi Vijeća učenika ), naše škole, zajedno sa nastavnikom Aldinom Osmanovićem posjetili prostorije BH Telecom-a, i tom prilikom uručili slike i zahvalnicu rukovodstvu. Zahvalnice su uručene povodom uspješno realizovane humanitarne aktivnosti “Škola – Školi, IV OŠ Mostar – Prvoj OŠ Maglaj”, zaposlenici BH Telecom-a su zajedno sa roditeljima i nastavnikom Aldinom organizovali i omogućili prevoz prikupljenih paketića za učenike Prve osnovne škole Maglaj.

57

Stručni seminar

U ponedjeljaka, 19.1.2015. nastavnice naše škole su učestvovale na stručnom seminaru iz fizike na temu ”Učenje i poučavanje mehanike” u organizaciji PMF Sarajevo.

58

Posjeta Srednjoj medicinskoj školi

Učenici zajedno sa nastavnicom Mirsadom Mustafić, posjetili Srednju medicinsku školu i realizovali jedan čas zajedno sa učenicima Medicinske škole u školskoj laboratoriji

59

GSS stanica Mostar i PSD “Prenj”

Predstavnici PSD “Prenj” i GSS stanice Mostar, realizovali edukativno predavanje za učenike IV razreda.

60

Podržavamo naše mlade sportaše

61

SAJAM SREDNJIH ŠKOLA

U kongresnoj dvorani zgrade Vlade FBiH realizovan je četvrti po redu sajam srednjih škola grada Mostara na kojem se budućim srednjoškolcima predstavljaju 22 srednje škole.

U vremenu od 8 do 17 bit će predstavljeni promotivni štandovi 22 srednje škole na kojima će se budući srednjoškolci i njihovi roditelji moći upoznati s programima i kvalifikacijama koje im nude mostarske srednje škole. Svim posjetiteljima podijeljen je Sajamski vodič kroz srednje škole Grada Mostara.

62

Posjeta pozorištu “Balkanske mućke”

Učenici od VI do IX razreda posjetili pozorište u pratnji nastavnika/ca, i zajedno pogledali predstavu “Balkanske mućke”

63

Posjeta muzeju i analiza historijskih izvora

Posjeta muzeju u sklopu nastave historije i korelaciji sa bosanskim i turskim jezikom učenici VI 2 i VI 3 posjetili muzej “Hercegovine” sa nastavnicima Historije , Bosanskog jezika i Turskog jezika

64

“Moj jedan dan…”

U  prostorijama Centra za kulturu Mostar u organizaciji Udruženje mladih “Ružičnjaka – Los Rosales”, prikazan je kratki film jednog dana osobe sa invaliditetom iz Mostara i Stockholma. Učenici naše škole, u pratnji školske psihologinje su posjetili ovaj događaj.

65

“Dječiji univerzitet u BiH” III faza

Učenici naše škole, u pratnji nastavnica Elvire Ramadani i Jasne Šemić učestvovali su u trećoj fazi projekta “Dječiji univerzitet u BiH” koja je realizovana na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci od 22. do 26. septembra, 2014. godine. Za učešće uprogramu ovogodišnjeg Dječijeg univerziteta odabrani su sljedeći fakulteti:

  • Akademija umjetnosti
  • Ekonomski fakultet
  • Poljoprivredni fakultet
  • Prirodno-matematički fakultet
  • Fakultet za fizičko vaspitanje i sport

66 67